Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Ledelse: Retorik fra blokade-studerende er over stregen

Protestkultur — Dræb dekanen – udlev blokadedrømmen. En side med memes blev for meget for rektoratet på Københavns Universitet. Studerende har slettet et opslag, men forsvarer retten til at tage dekan og andre i høje stillinger under hård satirisk behandling. HUMrådet afviser at kommentere.

Instagram-siden ‘detlillememedekanat’ latterliggøres dekanen for Det Humanistiske Fakultet af studerende, der støtter den protestblokade, som nu har stået på i over tre uger.

Også rektor og den øvrige ledelse for universitetet står for skud på ‘detlillememedekanat’. Rektor fremstilles som stor i slaget, når der skal fyres penge af på universitetets fine årsfest, men flad, når han skal finde penge til de humanistiske uddannelser. Der er mere af samme skuffe.

LÆS OGSÅ: Studerende tog imod dronningen med protestbannere og begravelsesstemning.

Der er i skrivende stund 71 memes på siden, som har lidt under 200 følgere, heriblandt toneangivende medlemmer af HUMrådet, som organiserer de studerendes blokade.

Dæmonisering af dekan er bekymrende

Selv om HUMrådets formand Sidsel Dorthea Vedel afviser, at rådet skulle have noget at gøre med detlillememedekanat og heller ikke vil kommentere sidens memes, er detlillememedekanat blevet en del af konflikten mellem studerende og ledelse.

Vi er bekymrede over den optrappede og konfrontatoriske retorik.

Jasper Steen Winkel, vicedirektør

Det er primært sket som følge af et opslag – der 19. november blev slettet – hvor tegnefilmsfiguren Homer Simpson, som på billedet figurerer som vampyrjæger med træhammer og træspyd, gør sig overvejelser om, hvorvidt han vover at slå dekanen ihjel og »live out the blockade dream.«

Status for forhandlingerne

19. november mødtes repræsentanter for HUMrådet med repræsentanter for ledelsen på Det Humanistiske Fakultet. Der blev aftalt endnu et møde 21. november.

Formand for HUMrådet Sidsel Dorthea Vedel siger, at de studerende er »overordnet tilfredse med forhandlingerne,« og at de skrider fremad. Hun siger, at der kom skred i tingene, efter at de studerende selv fremlagde et alternativ til dekanatets plan for fakultetets udvikling.

»Vi håber, at vi finder en løsning snart, men vi fortsætter selvfølgelig blokaden indtil da,« sagde Vedel 19. november.

Dekan Jesper Kallestrup erklærer sig i en skriftlig kommentar enig:

»Jeg synes møderne har været gode og vi har en konstruktiv dialog bl.a. om konkrete formuleringer i målplanen.«

»Hvornår blokaden slutter ved jeg ikke, men jeg er optimistisk ifht. at vi snart kan komme tilbage til en mere normal hverdag,« skriver Kallestrup.

Vicedirektør for Kommunikation og Formidling på Københavns Universitet Jasper Steen Winkel siger, at billedet kan ses som en trussel mod dekanen.

»Memes har deres eget ironiske format,« skriver han i en uddybende sms. »Kritik af ledelsen skal der bestemt være plads til, og det er ikke noget nyt på KU. Men vi er bekymrede over den optrappede og konfrontatoriske retorik.«

Og videre:

»Dekanatet har i over tre uger inviteret til dialog. Der er holdt flere møder, og den proces fører forhåbentlig til et godt resultat. Men nogle i blokaden søger at dæmonisere dekanen og komme med dødstrusler. Hvis man ser de forskellige kommentarspor (på Facebook, red.) går det heller ikke stille af.«

Generationsforskel

Detlillememedekanat er et kollektiv på tre personer, der, selv om de har sympati for de studerendes krav og blokaden, hverken repræsenterer HUMrådet eller har officielle hverv i det, oplyser en af sidens kuratorer, studerende Rebecca Matthies Herskind.

Rebecca Matthies siger, at detlillememedekanat på ingen måde har ønsket at true dekan Jesper Kallestrup, eller give indtryk af noget i den retning.

»Vi blev enige om at slette det meme, som dekanen opfattede som en trussel,« siger Rebecca Herskind. »Vi er kede af, hvis han har følt sig truet.«

Selv ønsker dekan Jesper Kallestrup ikke at kommentere detlillememedekanat eller deres produktion over for Uniavisen.

Rebecca Matthies siger, at det var en person udefra, der leverede det slettede Simpson-meme til gruppens side, men at det hele tiden var tydeligt for hende og de øvrige, at billedet ikke på nogen måde skulle læses som en trussel.

Ifølge Rebecca Matthies kan ledelsens reaktion på de studerendes memes skyldes aldersforskellen på de aktionerende studerende og fakultetets ledelseslag.

»Vores intenderede publikum er andre studerende, vi er en satireside. Det er naturligt, hvis ledelsen, der ikke er trænet i at læse memes, kunne misforstå hensigten. De mennesker, der er ‘uddannet’ i memes, ved, at det er for sjov,« siger hun.

Gruppen har i øvrigt ikke gjort noget for at gøre dekanatet opmærksom på, hvad de laver, siger Rebecca Matthies.

»Jeg ved faktisk ikke, hvordan ledelsen har fundet vores memeside.«

Vil bare gerne lolle over ledelsen

Rebecca Matthies Herskind forsvarer de studerendes ret til at lave satire om dem, der har magten på fakultetet.

»For at citere dansk satires ukronede dronning Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm er satire et troldspejl. Den er narrens magt mod kongen, og satire og magtkritik hænger sammen. Ledelsen virker småfornærmet over vores kritik, og det er der noget skørt i. Jesper Kallestrup har et magtfuldt embede, og det er ensbetydende med, at man placerer en vis legemsdel i klaskehøjde,« siger hun.

»Vi synes, situationen har et satirisk potentiale. Det er hårdt at være på blokade i 23 dage – man har brug for noget at grine af.«

Vi vil bare gerne lolle over ledelsens målplan og håndtering af blokaden.

Rebecca Matthies Herskind, studerende

Hun nævner karakteren ‘Cleo’, en fisk fra et akvarium på ledelsesgangen, som i flere memes optræder som en slags gidsel eller maskot for de studerende. Fisken er ret populær på siden.

»Jeg talte med en studerende, der sagde, at den eneste grund til, at han var kommet på blokaden, var de Cleo-memes.«

»Vi vil bare gerne lolle over ledelsens målplan og håndtering af blokaden.«

Rebecca Matthies Herskind beklager, hvis diskussioner af gruppens memes trækker tid fra de politiske forhandlinger mellem studerende og ledelse.

»Jeg er ked af, at ledelsen bruger tid, der skulle være gået med at mødes om vigtige emner, på at være småfornærmet over nogle memes,« siger hun.

Seneste