Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Studerende tog imod dronningen med protestbannere og begravelsesstemning

Demonstration — Et særsyn mødte dronningen og de øvrige gæster til Københavns Universitets årsfest. Her lavede en række HUM-studerende en symbolsk begravelse for de fag, der kan blive ofre for de planlagte fagsammenlægninger på Det Humanistiske Fakultet.

Omkring 10 studerende står i en cirkel og tager hvide masker på, inden de begiver sig ind på midten af Frue Plads.

Så ruller de liggeunderlag ud på brostenene foran indgangen til festsalen på Københavns Universitet, hvor årsfesten snart går i gang, og lægger sig ned på ryggen i to linjer, maskerne mod himlen.

»Jeg skal bruge fem, der ligger her nu,« kommanderer Maria Knudsen, mens hun bærer en bunke røde roser i favnen.

Da de studerende med maskerne har dannet en slags port foran indgangen til festsalen, spreder Knudsen de røde roser ud på de liggende demonstranter, og inden længe lyder tonerne af Chopins begravelsesmarch også fra en højtaler.

Imens drypper årsfestens gæster forbi de studerende, mange med en vis forvirring malet i ansigtet.

Kigger de nærmere på ligene, bliver de klogere på, hvad det hele handler om. Alle har et skilt på maven, og på skiltene står der et studie: Spansk sprog og kultur, Latin og Klassisk græsk for at nævne nogle stykker.

Det er nogle af de fag, som de studerende frygter bliver ofre for fagsammenlægninger, hvis dekanatet på Det Humanistiske Fakultet får indført sin målplan fra 2020-23.

Demonstrationen foran årsfesten er altså en direkte fortsættelse af den blokade af ledelsesgangen, som HUMrådet har opretholdt i halvanden uge på Det Humanistiske Fakultet.

LÆS OGSÅ: HUM-studerende vil fortsætte blokade, til de får deres vilje

billede: Christoffer Zieler
Medlem af universitetets bestyrelse Carsten Krogh Gomard ankommer til årsfesten.
billede: Christoffer Zieler
De studerende ligger i to baner foran bygningen. Flere er dårligt klædt på til en længere tur på de kolde fliser.

»Vi håber på at kunne presse dekanatet yderligere på den her måde og samle opbakning fra dem, der endnu ikke har givet den. Vi vil vise, at de her forringelser, som man har forsøgt at skjule, ikke går ubemærket hen,« siger Maria Knudsen, der selv studerer Mellemøstens sprog og kultur, en sammenlægning af de fire fag Arabisk, Persisk, Hebraisk og Tyrkisk.

Dronningen ankommer

En serie af bannere rundt om ligene gør budskabet helt klart: Ved siden af indgangen lister et aflangt banner de fag på humaniora, der er blevet lukket over de seneste år og spørger: »Hvad bliver de næste?« Imens taler et andet banner om »fagsammenlægningsmaskinen«.

Det banner, der får mest opmærksomhed, er dog det, der ligger på jorden. Banneret bliver holdt nede af to sko, en i hver sit hjørne, og er placeret lige foran trappen til indgangen. »Ledelsen træder på viden,« står der på det.

Flere gæster, nydeligt klædt i kjoler og jakkesæt, når lige at registrere, hvad der står, før de forsigtigt går i en bue uden om banneret.

Døde fag.
billede: Christoffer Zieler
billede: Christoffer Zieler
Den tidligere rektor Ralf Hemmingsen (midt i billedet i beige frakke) tager mobilfotos af demonstrationen. I Hemmingsens tid blev rektorgangen flere gange besat af studerende; han fik blandt andet skabt ro ved at etablere et 12-mandsudvalg med studenterdeltagelse.
billede: Christoffer Zieler
»Latin«
billede: Christoffer Zieler

En indsatsleder fra politiet fjerner dog snart banneret og trasker væk, mens Maria Knudsen og den tidligere formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Jens Philip Yazdani, med uforstående mine går efter ham.

LÆS OGSÅ:68 er et opgør med det, studenteraktivisterne forlanger i dag.

Det handler om dronningen, får de at vide. Hun er nemlig på vej til årsfesten, og hun skal ikke træde på banneret.

Senere får de det tilbage, på den betingelse at de ikke lægger det foran indgangen.

Få minutter efter bliver Dronning Margrethe II afleveret i en heftigt skinnende Rolls Royce og begiver sig op ad trappen uden at skænke de studerende et blik.

Det er dog ikke det sidste, dronningen får at se til de utilfredse studerende. Indenfor begiver Harald Toksværd, der studerer Religionsvidenskab, sig nemlig uindbudt op på talerstolen og kritiser forringelserne af de humanistiske studier i skarpe vendinger.

Han får lov at gennemføre hele sin tale for forsamlingen.

»Jeg kommer til at fortryde resten af mit liv, at jeg ikke kiggede efter, om Daisy klappede,« siger han efterfølgende til Uniavisen.

Hele hans tale kan læses her.

Seneste