Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Sådan har du aldrig set Københavns Universitet

Kunstinstallation — To gange i april bliver KU's historiske hovedbygning på Frue Plads transformeret fra klassicistisk arkitektur til futuristisk installationskunst.

Der bliver sat strøm til Københavns Universitets historiske hovedbygning på Frue Plads den 4. og 7. april.

Det er det kunstneriske laboratorium Metropolis, der med kunstnerne Ninna Steen og Thomas Hejlesen og producerduoen Den Sorte Skole vil transformere KU’s hovedbygning fra gammel læringsbastion til aktuel lys- og lydinstallation.

I en posthuman fremtidsfarce er universitetet forvandlet til et gigantisk hjernetempel, der akkumulerer uendelige virtuelle verdener – og tiden og virkeligheden, som vi kender den, er ophævet

Kunstner Ninna Steen

Med projektører og højttalere vil kunstnerkollektivet give et bud på, hvad vi kan have i vente i en nær fremtid, der er fuldstændig forandret af banebrydende teknologi. De kalder resultatet UNITOPIA.

Ninna Steen og Thomas Hejlesen laver videoanimationer og optiske illusioner. Med dem vækker de den ellers uforanderlige arkitektur – KU’s hovedbygning – til live, mens Den Sorte Skole indhyller Frue Plads i stemningsfuld musik.

Den Sorte Skole har opnået noget nær kultstatus ved at producere musik med tusindvis af musikfragmenter, som de sampler til deres egen lyd. Den har flere gange flydt fra scenerne på Roskilde Festival, og nu har Den Sorte Skole komponeret et særligt stykke musik til denne lejlighed.

Performance og kunst i byens rum

UNITOPIA

Tid: den 4. og den 7. april mellem klokken 21.00 – 21.40.

Sted: Frue Plads, København K

Arrangementet er gratis.

UNITOPIA åbner sæsonen for Metropolis, der sommeren igennem præsenterer internationale og danske optrædener og kunst rundt omkring i hele København. Forestillingen varer cirka 40 minutter, og begge dage kan lyd- og lysinstallationen ses i tidsrummet mellem klokken 21.00 og 21.40.

Metropolis-samarbejdet startede tilbage i 2015, hvor en lignende installation blev projiceret på Københavns Domhus som en afsluttende finale for Metropolis’ festival for kunst og performance i byens rum. Installationen hed ‘I Demokratiets Navn’ og markerede Grundlovens 100 årsjubilæum. Installationen blev set af mere end 3.000 mennesker. I år åbnes festivalen med transformationen af Frue Plads.

Københavns Virtuelle Universitet

Ninna Steen fortæller, at samarbejdet gerne vil lege med ideen om hvordan uddannelsens og forskningens højborg kan se ud i fremtiden, hvis den teknologiske udvikling accelererer.

»I en posthuman fremtidsfarce er universitetet forvandlet til et gigantisk hjernetempel, der akkumulerer uendelige virtuelle verdener – og tiden og virkeligheden, som vi kender den, er ophævet,« siger hun.

Martin Højland, den ene af musikerne i Den Sorte Skole, siger:

»Vores samarbejde med Ninna Steen og Thomas Hejlesen er en vildt spændende proces. Der ligger mange tanker bag deres visuelle arbejde, og det er både inspirerende og giver samarbejdet en enorm dybde. Og et slutresultat, der åbner for en masse fortolkningslag hos publikum. Vores samarbejde er meget åbent, baseret på stor tillid og med en tiltro til, at vi kan skabe noget særligt sammen, hvis vi afsøger de mest vanvittige afkroge af vores fælles horisont.«

UNITOPIA løber af stablen på Frue Plads i KBH K den 4. og den 7. april i tidsrummet 21.00 – 21.40. Arrangementet er gratis.

Seneste