Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Margrethe Vestager bliver æresalumne på Københavns Universitet

Navne — Margrethe Vestager har taget rejsen fra økonomistudiet på KU til posten som konkurrencekommissær i EU. Nu hædres hun som æresalumne på sit gamle universitet.

Et kvart århundrede er passeret, siden Margrethe Vestager blev udklækket som cand.polit. fra Københavns Universitet, men i oktober vender hun for en stund tilbage til universitetet. Her bliver hun fejret som ny æresalumne på KU.

Hæderen tildeles ifølge universitetet en person, der har »ydet en enestående indsats inden for sit faglige felt, og som har udvist engagement og loyalitet over for universitetet.«

I sin begrundelse fremhæver prorektor for uddannelse,Lykke Friis, at Vestager stadig værner om sit bånd til universitetet, selv om hun til daglig bestrider posten som EU’s konkurrencekommissær:

Hun gør bogstaveligt talt Danmark større

Prorektor Lykke Friis

»Med udpegningen af Margrethe Vestager får Københavns Universitet en æresalumne, som på rekordtid er blevet så anerkendt på den internationale politiske scene, at hun ofte betegnes som en ’rockstjerne’. Hun gør bogstaveligt talt Danmark større. Ikke desto mindre vender hun ofte tilbage til sit gamle universitet for at debattere med alumner og studerende,« siger Friis til universitetets egen hjemmeside.

Fra økonomistudiet til EU

Vestager blev i 1993 uddannet som cand.polit. fra KU og strøg derefter gradvist til tops i partiet Radikale Venstre. Hun var blandt andet undervisningsminister fra 1998 til 2001, og senere blev hun udnævnt til økonomi- og indenrigsminister i Thorning-regeringen.

Det var intenst, hårdt og sjovt på én og samme gang. Og det har været med til at forme mig – både fagligt og socialt.

Margrethe Vestager om sin studietid

I 2014 forlod hun formandsposten i Radikale Venstre for at blive konkurrencekommissær i EU. Her har hun anført unionens kamp mod særligt amerikanske techgiganter, der ifølge Vestager har gjort sig skyldige i skattespekulation og andre konkurrenceforvridende aktiviteter.

Blandt andet udskrev hun en kæmpebøde på 18 milliarder kroner til Google, fordi firmaet angiveligt havde misbrugt sin dominerende position på markedet.

På KU’s hjemmeside hylder hun sin egen studietid:

»Jeg husker mit studenterliv som en tid, hvor vi ‘sov i bunke’, og mange af mine venner går helt tilbage til dengang, jeg læste. Det var intenst, hårdt og sjovt på én og samme gang. Og det har været med til at forme mig – både fagligt og socialt.«

Som æresalumne bliver Margrethe Vestager indlemmet i et fornemt selskab, der også tæller tidligere Novo Nordisk-direktør Lars Rebien Sørensen, den amerikanske forfatter Paul Auster foruden Lykke Friis selv (se listen her). Vestager fejres på Alumnernes Dag, den 6. oktober 2018.

Seneste