Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Medicinsk Museion udstiller vores kropsforståelse

NY UDSTILLING - Du har en krop. Hvad tænker du om den? Udstillingen Balance og stofskifte på Medicinsk Museion tager fat på vores kropsforståelse.

Kroppen er genstand for vores intense opmærksomhed. I medielandskabet bliver kroppen dyrket som tyk eller tynd, rask eller syg, afhængig, trænet eller manipuleret.

Men forståelsen af, hvad der gør en krop syg, er ikke entydig. Hver tid har forskellige bud på, hvordan kroppen skal forstås og på sygdom og sundhed især. Lægevidenskaben spiller en central rolle i
dannelsen af kropsforståelsen både for den enkelte og samfundet.

Med sager og billeder fra egne samlinger giver udstillingen Balance og stofskifte et indblik i to kropsforståelser fra medicinens historie. Udstillingen går tæt på de konkrete behandlingsmåder – brækmidler, åreladningskar, insulinsprøjter og hormonpræparater – og de forståelser af kroppen, der underbygger dem.

Den humorale krop

Man kan opleve den såkaldt ‘humorale tænkning’ fra antikken, der på mange måder ligner vor tids fokus på livsstil, og se hvordan kroppen som kemisk system blev analyseret frem i 1800-tallets laboratorier.

Studiet af kroppens kemi begyndte i 1800-tallet og afløste gradvist den humorale kropsforståelse, som ellers havde været gældende i mere end 2000 år.

Den humorale krop bestod af fire kropsvæsker – blod, slim, gul galde og sort galde – der skulle være i balance for ikke at udløse sygdom. Det var lægens job at enten tappe eller styrke en af de fire væsker for at kurere sygdom og sikre en sund balance.

I dag forstår lægevidenskaben kroppen som et sammenhængende kemisk system – mennesker lærer, tænker, elsker, sover, føler sig ovenpå eller triste, er sunde eller syge på grund af kemiske reaktioner i vores kroppe.

Vor kemiske, genomiske tidslader

Museet indvier også installationen Genomisk Oplysning.

I loftet i Medicinsk Museions entré hænger 650 illuminerede genchips, der er blevet brugt i et dansk-kinesisk forskningsprojekt for at undersøge den genetiske risiko for metaboliske sygdomme som overvægt, type 2-diabetes og forhøjet blodtryk.

Er genomforskningen vor tids oplysningsprojekt? spørger udstillingen.

gbg@adm.ku.dk

Seneste