Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Mobilscannere skal afsløre eksamenssnyd

EKSAMENSSNYD - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved KU tester nu frekvensscannere for sikre, at studerende til skriftlige eksaminer ikke går på nettet med skjulte mobiler og finder svarene.

I slutningen af oktober tikkede en mail ind i indbakken hos de studerende på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet:

»Kære studerende. Eksamenslokalerne på Peter Bangs Vej 36 har netop implementeret brug af frekvensscannere. Dette betyder at det nu er muligt at søge efter mobil, WIFI, Bluetooth, Radio aktivitet m.m. i eksamenslokalerne i en bestemt radius. Derfor opfordres du til at aflevere dine eksterne kommunikationshjælpemidler i slukket tilstand før eksamensstart, for at undgå at blive anklaget for eksamenssnyd. Der bliver taget stikprøvekontroller til tilfældigt udvalgte eksaminer.«

Nye muligheder for at tjekke snyd

De nye frekvensscannere er under eksaminerne her i januar taget i brug, og de skal altså sikre, at studerende ikke kan google sig til et flot resultat. Uniavisen har talt med studerende, som i praksis intet har mærket til scannerne, der ikke er større end en frakkelomme og kan indstilles, så de dækker et helt eksamenslokale.

Uddannelseschef på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Bitta Nielsen forklarer årsagen til det nye initiativ:

»Der vil altid være rygter om alle mulige fantastiske ting, man kan gøre i de enkelte tilfælde, hvor nogen har smuglet en mobiltelefon med ind. Men der er sådan set intet nyt i vores tiltag. Før mobiltelefoner skulle vi måske tjekke efter små lapper gemt på toiletterne. Nu får vi en så mulighed for at tjekke, om der bruges mobiler til at hente svarene på ulovlig vis,« siger Bitta Nielsen.

Ikke for at mistænkeliggøre de studerende

Hun fortæller desuden, at fakultetet bruger de igangværende eksaminer som en test af de nye frekvensscannere:

»Virker scannerne? Er det her genererende for de studerende? Er det et brugbart redskab til at sikre eksaminerne foregår på lige vilkår for alle? Vi skal have gjort os nogle konkrete erfaringer i stedet for de teoretiske formodninger, og når vi skal evaluere, inddrager vi selvfølgelig også de studerende,« siger Bitta Nielsen, som mener, at den nye kontrol først og fremmest er med til at sikre de studerende.

»Det her er ikke en mistænkeliggørelse af de studerende. Jeg mener tværtimod, at vi fjerner mistænkeliggørelsen, når vi kan beskytte de studerende, som aldrig kunne finde på at snyde.«

bjarke.w.pedersen@adm.ku.dk

Seneste