Annonce
Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Naturvidenskab og humaniora er ikke mindre vigtig end samfunds-videnskab og jura

Mikrofonholderi — Af listen over de mest citerede forskere ser man at danske medier prioriterer paragraffer og forvaltning over viden om hvad det vil sige at være menneske.

Det er ikke nogen overraskelse, at vi har et kafkask samfund, hvor folk drukner i bureaukrati, når medierne artikulerer en diskurs, hvor det ikke er lige så vigtigt at lytte til dem, der ved noget om at være menneske, som dem der ved noget om administration og paragraffer.

Den 23. august bragte Uniavisen en artikel om de mest omtalte KU-forskere i medierne. Hele 16 af de 23 forskere kom fra SAMF eller JURA. 4 kom fra SCIENCE, HUM havde to forskere på listen, SUND en enkelt, og Teologi ─ de er slet ikke med.

Medierne leverer den viden, som borgerne baserer deres holdninger på

Forstå mig ret: samfundsvidenskab og jura er vigtigt ─ det er vores demokratis grundpiller ─ men det, at deres forskere næsten bliver nævn fem gange så meget i medierne som de fire andre fakulteters forskere tilsammen, er altså ude af proportioner. Medierne leverer den viden, som borgerne baserer deres holdninger på. I et demokrati bør holdninger baseres på videnskabeligt funderet viden.

Forvaltere frem for humanister

Etiske holdninger til teknologi, folkesundhed og minoritetsgrupper bør baseres på viden fra dem, der har en faglighed inden for disse emner. At akademikere på SAMF og JURA bliver uddannet til at forvalte loven, gør dem ikke til eksperter inden for alle emner med en politisk relevans.

Jeg ved ikke, om det her overdrevne fokus på SAMF og JURA er et symptom på, de andre fakulteters forskere er dårligere til at gøre opmærksom på sig selv i medierne, eller om det er medierne der tror, at andre fagligheder er mindre vigtige.

Når medierne bringer en historie om klimapolitik, bør de få en udtalelse fra en klimaforsker. Når medierne bringer en historie om sundhedspolitik, bør de få en udtalelse fra en sundhedsforsker. Og når medierne bringer en historie om integration af en bestemt kulturel gruppe, ja, så bør de få en udtalelse fra en forsker fra HUM i stedet for næsten kun at spørge forvalterne og politikerne.

Annonce

Seneste