Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Norge vil beholde mylder af uddannelser, Danmark vil luge ud

DETALJESTYRING - I Norge er kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ikke blevet overbevist af landets største erhvervsorganisation, NHO, om behovet for at luge ud i antallet af ddannelser. Danske Morten Østergaard vil til gengæld gerne reducere i uddannelsestilbuddet for at opfylde erhvervslivets behov.

I Norge vil regeringen ikke være med til at skære i antallet af universitetsuddannelser. Hos den danske regering er holdningen den modsatte, selv om de to lande i øvrigt er sammenlignelige på uddannelsessystemer og befolkningsstørrelse.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (Høyre) siger til Aftenposten, at Norge har brug for mange forskellige uddannelser, og at der skal være plads til de studerendes egne ønsker.

I Danmark ser den radikale uddannelsesminister Morten Østergaard anderledes på tingene. Til Berlingske sagde han (9. januar – samme dag som hans norske kollega udtalte sig til Aftenposten): »Vi har for mange uddannelser, og der er behov for, at vi rydder op og øger fokus på uddannelser af høj kaliber«.

Østergaard mener også, at mange uddannelser nok kan virke spændende for de studerende, men at de ikke alle har nok erhvervssigte, og at det er et problem, som regeringen er nødt til at gøre noget ved.

Nordmændene tror ikke på politisk detaljestyring

Morten Østergaards norske kollega afviser til gengæld helt at blande sig i universiteternes frihed til at kunne udforme deres egne studietilbud. Torbjørn Røe Isaksen tror simpelthen ikke på, at hans ministerium vil kunne styre antallet af uddannelser i detaljer.

Sådan en politik opfatter Røe Isaksen som en overdreven tro på politikkens muligheder. Han deler heller ikke den største norske arbejdsgiverorganisations, NHO (Næringslivets Hovedorganisasjon), kritik af, at antallet af uddannelser i Norge er øget til over 2.000 fra 800 i løbet af de sidste kun 15 år.

Danmarks Morten Østergaard mener til gengæld, at vores 1.500 uddannelsesretninger inklusive kandidatuddannelser er for mange. Han vil dog ikke sige, hvilke uddannelser der skal lukkes eller samles til bredere uddannelser.

Østergaard vil også forandre taxametersystemet

Begge lande har otte universiteter, og Norge har et indbyggertal på fem millioner mod Danmarks 5,7 millioner, men nu skal de to lande altså gå hver deres vej i spørgsmålet om den detaljerede styring af uddannelsesudbuddet.

Morten Østergaard vil også ændre på taxametersystemet. Det sikrer ganske vist universiteterne betaling for hver studerende, der bliver færdig med en uddannelse, men det er også en medvirkende årsag til, at universiteterne udbyder for mange uddannelser blot for at kunne tiltrække flere studerende, mener uddannelsesministeren.

Uniavisen.dk har forsøgt at få en kommentar til artiklen fra Det Radikale Venstres uddannelsespolitiske ordfører, Lotte Rod, men det har ikke været muligt inden deadline.

anfj@adm.ku.dk

Seneste