Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Nu har Københavns Universitet taget doktorgraden fra Milena Penkowa

Forskerskandale — Akademisk Råd på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved KU har frataget hjerneforsker Milena Penkowa doktorgraden i medicin. Penkowa skriver på Facebook, at hun vil slås for at beholde sin grad og trække KU i retten.

Milena Penkowa kan ikke længere kalde sig doktor i medicin fra Københavns Universitet.

Det har Akademisk Råd på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på KU besluttet et år efter, at landsretten afgjorde, at Penkowa forfalskede dokumenter om påståede dyreforsøg, da hun lavede første udgave af sin doktorafhandling.

KU’s argument for at fratage Milena Penkowa den højeste akademiske grad er, at hvis Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet havde vidst, hvad Penkowa havde gjort, ville universitetet have afvist at behandle den anden doktordisputats, som Milena Penkowa fik sin doktorgrad for. Det fremgår af KU’s kortfattede pressemeddelelse om beslutningen.

Det sker yderst sjældent, at en forsker mister en erhvervet doktorgrad.

Magtarrogance

Milena Penkowa har kommenteret tabet af doktorgraden på Facebook i et opslag. Her karakteriserer hun KU’s opførsel som chikane. Hun skriver også, at universitetet juridisk mangler belæg for at fratage hende doktortitlen:

»Som I ved, har Københavns Universitet siden 2010 haft mig øverst på sin hadeliste, og universitetets offentlige pengekasse er åbenbart uendelig i forhold til, hvad de vil spendere på at chikanere mig,« skriver Penkowa, og videre:

»Hadet er ikke blevet mindre med årene – faktisk tværtimod, efter de led nederlag i Landsretten sidste år. Som det seneste skud på stammen, har universitetet nu tænkt sig at fratage mig en af mine doktorgrader – på trods af, at juraen meget klart tilsiger, at de ikke har ret dertil.«

Milena Penkowa annoncerer samtidig på Facebook, at hun vil hive sit gamle universitet i retten:

»Universitetet vælger alligevel at gennemføre sin hadefulde aktion – koste hvad det vil. Det betyder, at vi kommer til at slås i retten igen – for jeg vil ikke finde mig i magtarrogance og magtmisbrug – og det er dét, det er.«

Sagen er ikke nødvendigvis enkel fra et juridisk synspunkt.

Penkowa første doktordisputats blev afvist i 2002, fordi de videnskabelige bedømmere (med rette) såede tvivl om, hvorvidt Penkowa overhovedet havde gennemført et enormt antal rotteforsøg. Men afvisningen blev trukket tilbage, da et nyt forskerpanel gennemgik sagen efterfølgende, og Penkowa blev tilbudt at genindlevere sin disputats. I stedet valgte hun at skrive en ny afhandling, der ikke indeholdt artiklen om de mange rotteforsøg. På den baggrund fik hun i 2006 doktorgraden, som nu altså er blevet taget fra hende.

KU’s beslutning kommer blot to uger efter, at Styrelsen for Patientsikkerhed nedlagde et arbejdsforbud mod Milena Penkowa.

Universitetets ledelse havde tirsdag ingen kommentar til den mulighed, at KU kan komme til at møde Penkowa i retten.

(Artiklen er opdateret)

Seneste