Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Opråb til unge forskere: Tag den grønne pipette i egen hånd

Grønne laboratorier — Universitetets laboratorier kan skåne klimaet og spare mange penge med grønne certificeringer. Som unge forskere må vi gå forrest – både for pengekassens og for vores børnebørns skyld, skriver debattøren.

Som biomedicinstuderende er jeg med til at stoppe de sygdommene, der tager livet af dine forældre. Samtidig er jeg med til at accelerere de klimaforandringer, der tager livet af dine kommende børnebørn. I de laboratorier, hvor jeg udfører biomedicinske eksperimenter, kører der udstyr 24-7, som bruger mere strøm end flere husstande til sammen. Samtidig bruger vi store mængder engangsplastik og har et ekstremt ressourceforbrug af reagenser fra animalsk produktion.

Ifølge Københavns Universitets egne rapporter står laboratorier alene for mere end 50 procent af universitetets samlede CO2-aftryk. Laboratorier anslås at bruge 3–10 gange mere energi per m2 end et gennemsnitligt kontor. Det er rigtig mange printere og computere på standby. Laboratorierne er altså et oplagt sted at sætte ind, hvis Københavns Universitet skal nå sit mål om at reducere CO2-aftrykket med 50 procent per fuldtidsmedarbejder inden 2030 sammenlignet med 2018.

Det er billigt at være grøn

I dag findes der veludviklede skemaer og standarder, der kan hjælpe laboratorier som mit med at forbedre både bæredygtigheden og effektiviteten. Certificeringsprogrammet Laboratory Efficiency Assessment Framework eller LEAF hjælper laboratorier med at blive opmærksomme på og dermed reducere forskningens klimaaftryk. I et stort toårigt pilotstudie udledte LEAF-certificerede laboratorier samlet set 648 ton mindre CO2.

Mange unge forskere er bekymrede for klimaet. Vi har en grøn adfærd i vores privatliv og forsøger at reducere vores klimaaftryk uden for universitetet.

Samtidig er grønne certificeringer økonomisk fordelagtige. De laboratoriegrupper, der deltog i pilotprojektet, sparede over 32.000 kr. årligt hver især. Til sammen sparede de næsten 5,5 millioner kr. – blot ved at tage bæredygtigt ansvar. Den økonomiske besparelse alene er nok en af de vigtigste årsager til, at 99 procent af de deltagende forskere ville benytte sig af LEAF igen. Derudover modtager de deltagende laboratorier understøttelse til reproducerbare eksperimenter.

Flere laboratorier på KU har allerede valgt at lade sig LEAF-certificere med stor succes. Alle laboratorier på Panums metabolismecenter har for nyligt modtaget sølvmedaljer i LEAF. Alligevel har størstedelen af KUs laboratorier stadig ikke valgt at prioritere den grønne omstilling. Hvorfor er bæredygtighed ikke et kollektivt ansvar for alle på Danmarks største universitet? Københavns Universitet rangerer som nordens næstbedste universitet og det 19. bedste i verden ifølge QS World University Rankings 2021. Hvorfor lakker vi bagud inden for grøn omstilling af laboratorier sammenlignet med for eksempel de britiske universiteter? Kan det virkelig passe, at en institution som KU, der står for udvikling og uddannelse, ikke går forrest?

Små justeringer – store gevinster

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Misforstå mig ikke. Jeg går ikke ind for at skrotte livsvigtig forskning. Laboratoriebaseret forskning er ressource- og energikrævende, men også altafgørende for at avancere vores samfund og komme sygdomstilstande til livs: Sygdomme, der belaster både miljøet, hospitalsvæsnet og nationaløkonomien. Og der er da også tilfælde, hvor kun ultrakolde frysere og engangsplastikpipetter kan gøre arbejdet i sensitive eksperimenter. Men ved mange standardprotokoller kan små ændringer give store gevinster. LEAF er en slags tjekliste, der gør det nemt for os at gøre noget ved laboratoriets klimaaftryk. Det skal vi da bruge!

Nu eller aldrig

Vi unge forskere må gå forrest i kampen for grønne laboratorier. Mange unge forskere er bekymrede for klimaet. Vi har en grøn adfærd i vores privatliv og forsøger at reducere vores klimaaftryk uden for universitetet. Men vi har svært ved at se, hvad vi kan gøre i laboratoriet. Vi føler os opgivende, når vi ser, hvor ressourcekrævende laboratoriearbejde er uden at kunne gøre noget ved det.

Men vi unge forskere på Københavns Universitet har faktisk langt lettere ved at reducere klimaaftrykket af vores arbejde end de fleste forskere verden over. Vi har en høj grad af autonomi og lokal selvbestemmelse. Samtidig bør udviklingen drives fra bunden, fordi top-down beslutninger ofte er kontraproduktive. Jeg tror, vi kan få LEAF-certificeret langt flere laboratorier i løbet af de næste par år. Men ikke uden din hjælp.

Det er nu eller aldrig. Ifølge FN’s klimarapporter er vi på vej til at opvarme vores atmosfære med mere end det dobbelte af de 1,5°C, vi aftalte i Paris i 2015. Vi kan stadig nå at vinde kapløbet, men kun hvis vi begynder i dag.

Er du ung forsker, lukker du så stinkskabet, når du er færdig med at bruge det næste gang? Og skriver du ideen om LEAF-certificering på dagsordenen til jeres næste laboratoriemøde? Det må da være en no-brainer.

Seneste