Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Opret et fakultet for Arts and Social Sciences. Nu!

Besparelser — Indimellem kan selv politisk hærværk fremtvinge organisatoriske innovationer. Brug regeringens spareplaner som afsæt til en fusion af de fire sårbare fakulteter.

Regeringens nyeste diktat om besparelser er uden tvivl politisk vandalisme i særklasse. De massive besparelser som gemmer sig bag udflytningsplanen, truer med at ødelægger mange velfungerende forsknings- og uddannelsesmiljøer.

LÆS OGSÅ: Aftalen er på plads: Krav om udflytning bliver til målsætning

Men indimellem kan selv politisk hærværk fremtvinge organisatoriske innovationer, som i ’normale tider’ hverken kan tænkes eller gennemføres. Jeg håber, at regeringens 10 procents besparelsesdiktat endelig åbner universitetsledelsens øjne for, at KU har brug for et samlet fakultet for ’Arts and Social Sciences’ som forener Humaniora (’Arts’) med Samfundsvidenskaberne (’Social Sciences’) plus Jura og Teologi.

Det er nemt at se, hvorfor Arts and Sciences længe har været modellen på amerikanske og mange andre universiteter: For det første er verdens udfordringer blevet så komplekse, at det ikke giver mening at opsplitte hverken uddannelse eller forskning på fire ’tørre’ fakulteter.

Systematiske tabere

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribenternes egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

For det andet bliver de fire små ’Arts and Social Sciences’ fakulteter i dag systematisk tabere i den interne kamp om ressourcer og retning for universitetet, hvor de slet ikke har tyngden til at kunne matche de to store ’våde’ fakulteter SUND og SCIENCE.

Det enorme sparekrav, der risikerer at smadre betydelige forsknings- og undervisningsmiljøer, gør samlingen til et fælles Arts and Sciences fakultet til en oplagt mulighed for at forny universitetet – og møde presset på en intelligent måde, der understøtter universitetets udvikling og ikke blot passivt forsøger at tage imod slaget inden for de eksisterende rammer.

Der er rigtig mange penge at spare – og synergier at hente – i en forening af de tørre fakulteter.

Min frygt er – og den deles af mange, som kender KU indefra – at end ikke chokket fra den varslede ti procents besparelse vil være nok til at ryste KU ud af tornerosesøvnen.

Og hvorfor ikke?

Fordi KU’s ledelse har indrettet sig alt for godt i den nuværende universitetsstruktur. De fire ’tørre’ dekaner, som sidder tungt på universitetets ledelsesteam, vil langt hellere beskære institutter og uddannelser end at risikere deres egne kongedømmer.

Stærkt lærings- og forskningsmiljø

Deres taktiske spil for at fastholde magten på egne hænder understøttes effektivt af en institutionskultur, som alt for længe har været fanget i fortiden med adskilte fakulteter, som af åbenlyse videnskabelige, uddannelsesrelevante og praktiske – og budgetmæssige – grunde burde høre sammen.

Tre af de tørre fakulteter er for nylig flyttet sammen på en fantastisk, ny campus. Det gør det blot endnu mere forunderligt, at KU tøver med at skabe det nye Arts and Social Sciences fakultet.

Sammen vil HUM, TEOL, JUR og SAMF udgøre et fantastisk stærkt lærings- og forskningsmiljø, som endelig kan blive en værdig modpart til vores store søsterfakulteter SUND og SCIENCE på KU men også vil stå enestående stærkt som forsknings- og uddannelsesmiljø i Danmark.

Seneste