Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Aftalen er på plads: Krav om udflytning bliver til målsætning

Et bredt flertal i Folketinget er enige om en aftale, der skal skabe bedre uddannelsesmuligheder i hele landet. Københavns Universitet forventes at sløjfe eller udflytte op til ti procent af studieoptaget frem mod 2030.

Ramaskriget har været massivt fra landets universiteter, siden den socialdemokratiske regering præsenterede sit udflytningsudspil »Tættere på – flere uddannelser og stærke lokalsamfund«.

Udspillet var regionalpolitik forklædt som uddannelsespolitik, og hvis det blev vedtaget, ville det ødelægge forsknings- og undervisningsmiljøer, lød det fra universiteterne.

Særligt kravet om, at universiteterne i de store byer enten skulle udflytte eller sløjfe op til ti procent af studieoptaget, allerede fra 2022/23, blev mødt af kritik.

Nu er den endelige aftale landet, og universiteterne kan glæde sig over, at politikerne tager mildere værktøjer i brug, end regeringen havde lagt op til.

Københavns Universitet skal komme med et oplæg til reduktion eller udflytning af studiepladser allerede i efteråret 2021.

I aftalen, som uddanneles- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og en række ordførere præsenterede fredag den 25. juni, er kravet blevet til en målsætning. Det betyder, at de enkelte uddannelsessektorer, herunder universiteterne, skal udarbejde en plan for, hvordan de vil reducere eller udflytte mellem fem og ti procent af optaget i de store byer.

Københavns Universitet skal komme med et oplæg til reduktion eller udflytning af studiepladser allerede i efteråret 2021.

»I en tid med faldende ungdomsårgange sikrer vi, at vi fordeler vores unge, så det er bæredygtigt at drive uddannelser uden for de store byer,« sagde Ane Halsboe-Jørgensen og erklærede sig tilfreds med, at et bredt politisk flertal står bag aftalen:

»Det er et afgørende nyt skridt i uddannelsespolitikken i Danmark,« lød det.

Lidt flere midler

Både politiske partier og uddannelsesinstitutioner har kritiseret regeringen for en uholdbar finansiering af udflytningsudspillet.

På Veterinærmedicin på Københavns Universitet tvivlede to institutledere for eksempel på, at regeringen havde afsat penge nok til den planlagte nye dyrlægeuddannelse i provinsen:

»Jeg tør ikke gætte på, hvad det kommer til at koste i Foulum. Men det bliver dyrt. Det bliver rigtig dyrt,« sagde institutleder Asger Lundorff Jensen.

LÆS OGSÅ: Det kan blive dyrt at lave en ny dyrlægeuddannelse. Rigtig dyrt

I udspillet havde regeringen lagt op til, at uddannelser uden for de store byer fik et større beløb per studerende. I aftalen løftes den forhøjede taxametertakst fra fem til syv procent frem mod 2027. Samtidig fordobler partierne grundtilskuddet til uddannelser uden for de store byer.

Det er et afgørende nyt skridt i uddannelsespolitikken i Danmark.

Ane Halsboe-Jørgensen, uddannelses- og forskningsminister

Partierne er også blevet enige om at lave en investerings- og etableringspulje på 537 millioner kroner til at oprette 23 nye uddannelsesudbud uden for de store byer.

Kravet om, at uddannelsesinstitutionerne skal reducere deres markedsføringsudgifter, er bortfaldet. Det sagde Enhedslistens uddannelsesordfører Pernille Skipper på pressemødet. Til gengæld vil politikerne fortsat finde midler ved at skære i antallet af engelsksprogede uddannelsespladser og uddannelsesinstitutionernes brug af konsulenter.

På pressemødet glædede Venstres uddannelses- og forskningsordfører Ulla Tørnæs sig over, at der er kommet flere midler på bordet. Men, tilføjede hun, partiet vil kæmpe for, at der kommer endnu flere penge til.

Bag aftalen står et bredt flertal i Folketinget, fra regeringen over støttepartierne Enhedslisten og SF til Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

Tidligere natten til fredag forlod Radikale Venstre dog forhandlingerne, og kort efter pegede partiets uddannelses- og forskningsordfører Katrine Robsøe på den geografiske dimensionering og en uholdbar finansiering som årsagerne:

»Vi er meget uenige i regeringens ønske om at lukke tusindvis af studiepladser, og vi er også meget uenige i dens holdning til, at man kan flytte en masse uddannelser, uden at man investerer,« sagde Katrine Robsøe til TV 2.

Også rektor på Københavns Universitet, Henrik C. Wegener, har kritiseret udspillet i skarpe vendinger i en nyhed på universitetets intranet:

»Jeg er utrolig ærgerlig over, at udspillet nu ligger som en aftale. For der er tale om meget store konsekvenser for KU, vores forskere, vores undervisere og ikke mindst vores studerende. København vil de næste mange år være fuldstændig låst i forhold til vækst på uddannelser, der er efterspurgt også i erhvervslivet. Det er samtidig en massivt underfinansieret aftale. Og det er derfor reelt usikkert, om de uddannelsespladser, der nu skæres bort, vil blive modsvaret af, at unge får uddannelse i de små byer,« siger han.

Se hele udspillet her.

Opdateret 12.45 med citat fra Henrik C. Wegener.

Seneste