Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Plakatsag: Er det aktivisme eller hærværk?

Univalg 2022 — Anarkistiske Studerende har hængt plakater rundt om og i flere tilfælde oven på Konservative Studerende og Frit Forums plakater. De er nu pillet ned af selvsamme foreninger. Alle mener, at de andre begår hærværk.

Hvad er et universitetsvalg uden en debat om plakater? For tre år siden blev Konservative Studerendes plakater revet ned, fordi det angiveligt stødte flere studerende, at der hang dybblå valgplakater med sombrero og teksten »NEJ TIL IDENTITETSPOLITIK.« En lang række plakater blev derfor smidt i skraldespanden eller overklistret med teksten »NEJ TAK TIL PRIVILEGIEBLINDHED.«

Det samme gjaldt Frit Forums plakater med teksten »Nej tak til krænkelses-parathed.« Medlemmer af Socialistisk Ungdomsfront overdækkede de plakater med budskabet »Hvorfor være racist når man kan tie stille.«

Også i år er en plakatdebat i gang. Medlemmer af Konservative Studerende og Frit Forum fjerner plakater fra Anarkistiske Studerende, da de mener, plakaterne er hærværk eller strider mod reglementet. Imens griner Edin Jankovic Sumar fra Anarkistiske Studerende over, at de foreninger, der tidligere tordnede mod nedrivning af plakater, nu selv gør det.

Hærværk eller politisk spoof

Den 22. november besluttede flere medlemmer af Anarkistiske Studerende at lave en gimmick. De satte små plakater op rundtomkring på Konservative Studerende og Frit Forums plakater.

»Ønsker du også, at nedlægge humaniora? Så stem på Konservative studerende,« står der eksempelvis. Ledsaget af et tweet fra tidligere spidskandidat Mads Strange, der hylder regionaliseringsaftalen, fordi aftalen vil mindske finansieringen af »pseudostudier og humaniora.«

På flere af Frit Forums plakater var der placeret en mindre plakat med teksten: »Det er bare DSU.« Men morgenen efter var alle Anarkistiske Studerendes plakater fjernet.

»Det er hyklerisk, at Frit Forum og Konservative Studerende for tre år siden mente, at ødelagte plakater var det mest antidemokratiske, man kunne forestille sig. De skrev endda et åbent brev til Folketinget. Nu fjerner de selv andres plakater,« siger Edin Jankovic Sumar og påpeger, at han ikke selv har været med i aktionen.

Ødelagte plakater og dårlig tape

Det hører dog med til fortællingen, at ikke alle Anarkistiske Studerendes plakater hænger pænt ved siden af. I flere tilfælde dækker de også dele af modstandernes plakater.

En af de anarkister, der har været med til aktionen, og ligesom Edin Jankovic Sumar finder debatten hyklerisk, er Emil Nielsen, der studerer filosofi. Han fortæller, at de så vidt muligt forsøgte at undgå at placere deres små plakater ved siden af de opstilledes for at undgå en hærværksdebat.

»Det er i et meget begrænset omfang, at de dækker. Er det sket, har det været en fejl. Jeg indrømmer, at vi blev mere bitre, da vores første 100 plakater blev pillet ned. Det gjorde os mindre forsigtige med at dække deres.«

Hvis I ikke havde gjort det, havde I jo haft en langt bedre sag?

»Ja, det kan sgu godt være. Det er jo nok min menneskelige fejlbarlighed. Vi satte først plakater op tirsdag, og så to gange onsdag, fordi de blev pillet ned øjeblikkeligt. Ved tredje opsætning er der i hvert fald ikke nogen, der har været klistret oven på andre.«

Konservative Studerende har brugt et stort beløb på at købe genanvendelige plakater, som kan bruges i flere år. De mener, at plakaterne bliver ødelagt. Hvad tænker du om det?

»Jeg har ikke set dokumentation for, at de skulle være blevet ødelagt. Til gengæld har jeg set, at vores er faldet af, fordi vi har brugt meget svagt klisterbånd. Jeg har også set, at de er blevet revet af uden synlige skader eller meget små skader.«

Det er kun hærværk

Formand for Konservative Studerende, Marlene Budolph, kan slet ikke genkende anarkisternes udlægning af forløbet. Ifølge hende var plakaterne fra begyndelsen placeret på Konservative Studerendes plakater. Hun var selv ude på KUA, og da hun havde fotograferet syv plakater, som var blevet dækket med de anarkistiskes budskaber, gad hun ikke fortsætte.

Hvad tænker du om Anarkistiske Studerendes plakataktion?

»Jeg har absolut ikke noget imod, at de sætter plakater op på samme vilkår, som alle vi andre. Anarkistiske Studerende må gøre lige, hvad de vil. Men de placerede dem konsekvent på vores og Frit Forums. Det synes vi er forkert, og det har vi også skrevet til dem. Derudover synes jeg også, at de fordrejer de citater, de hænger op, og det vil jeg meget gerne debattere med dem.«

De siger, at I også har fjernet deres plakater, som ikke dækkede jeres?

»Det er simpelthen ikke rigtigt. I forgårs så jeg ikke en eneste, der ikke også hang på vores eller Frit Forums. De har siden været ude og sætte dem rundt om plakaterne, og det skal stå dem frit for. Det er ikke hærværk.«

Anarkistiske Studerende mener, at det er hyklerisk, at jeres forening for tre år siden skrev et åbent brev til Folketinget, fordi det var en antidemokratisk handling. Nu piller I selv andres plakater ned?

»Jeg anerkender overhovedet ikke, at det er hyklerisk. Hvis vi havde pillet deres plakater ned, som ikke hang på vores, så havde det været hyklerisk og hærværk. Det er bare ikke situationen. Og vi har ikke fjernet plakater, der hang ved siden af.«

Imod reglementet

Uniavisen har set en videooptagelse, hvor en person, der angiveligt er medlem af Frit Forum fjerner Anarkistiske Studerendes plakater, der ikke er klistret oven på valgplakaten. Det finder formand for Frit Forum, Kasper Stisen, dog ikke problematisk, fordi der er nogle bestemte retningslinjer, når man er på valg.

LÆS OGSÅ: Ledelsen: Reglerne for plakatophængning er enkle.

»Det er os, der stiller op, som har lov til at hænge plakater op uden for opslagstavlerne. Hvis alle må hænge plakater op, kan man jo ikke se, hvem der er på valg. Derudover er det ærgerligt, at Anarkistiske Studerende har hængt noget oven på vores plakater, fordi de går i stykker, og derfor ikke kan genbruges,« siger han.

Men hvorfor skal I lege politi og fjerne dem?

»Det skal vi, fordi vi ofte er bindeled mellem dekanen og rengøringen. Hvis der hænger plakater, hvor de ikke må, så flytter vi også rundt på de andre listers. I forhold til Anarkistiske Studerendes plakater, er det ikke udemokratisk at fjerne plakater, som bryder med retningslinjerne. Min appel til Anarkistiske Studerende er, at hvis de gerne vil hænge plakater op, så skal de være meget velkomne til at stille op næste år.«

Thomas Haaning Christiansen, der er valgambassadør på Det Juridiske Fakultet, har hørt om plakatmiseren på Søndre Campus, da flere kandidater fra Frit Forum har henvendt sig. Derfor forventer han, at sagen vil blive indmeldt til KU’s valgsekretariat som en chikane- eller hærværkssag. Eller i grænselandet mellem de to. Han uddyber dog, at han aldrig har bedt hverken studerende eller opstillede om at fjerne andres plakater.

»Men det er min helt klare overbevisning, at det kun er personer på valg, som må sætte plakater op uden for opslagstavlen. Den her sag giver også anledning til at lave tydeligere og mere ensrettede retningslinjer. Hvis ikke på tværs af universitet, så i hvert fald for Søndre Campus,« siger han.

Efter interviewet med Thomas Haaning Christiansen har prodekan for uddannelse på Det Juridiske Fakultet, Liselotte Madsen, kommenteret plakatdramaet i en mail til de studenterpolitiske organisationer. Her bekræfter hun, at sagerne om chikane og hærværk er blevet indmeldt til KU’s centrale valgkontor, og at man i fremtiden vil bestræbe sig på at få tydeligere retningslinjer på tværs af fakulteterne på Søndre Campus.

Seneste