Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Politrådets spidskandidat blev kastet rundt i systemet. Nu vil han rydde op i det

Univalg — Det er for svært at få støtte på Københavns Universitet, når man har en funktionsnedsættelse, siger Christian Ramon. Det ved han kun alt for godt selv.

Christian Ramon er kraftigt ordblind og har ADHD, »et godt miks«, som han siger med et smil.

Han oplever mere stress til eksaminer end sine medstuderende, han har brug for mere forberedelsestid, og han har svært ved at finde overskud til det sociale liv. Han har ikke været til en fredagsbar i to år, siger han.

Når han har søgt om at få støtte fra universitetet, har han oplevet at blive kastet rundt i systemet. Da han skulle søge om at få forlænget sin studietid, var han i kontakt med fire forskellige personer, fortæller han.

»Jeg kommer fra et gymnasium, hvor jeg bare skulle snakke med en enkelt person, og så var der al den hjælp, jeg havde behov for. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at jeg skal snakke med så mange forskellige mennesker, der i øvrigt ikke snakker med hinanden,« siger Christian Ramon, der er spidskandidat for Politrådet – fagrådet på Økonomi, der tidligere på året brød med Studenterrådet efter længere tids utilfredshed.

LÆS OGSÅ: Fagråd melder sig ud af Studenterrådet efter »stærk følelse af utilfredshed«

»Det holder ikke i længden, at studerende står og siger ’jeg har brug for hjælp’, og de så ikke får det.«

Han tænkte: Jeg kan umuligt være den eneste på universitetet, der har det sådan her.

Stephen Hawking var droppet ud

Hvis han bliver valgt til bestyrelsen, vil han gøre opmærksom på problemet og presse ledelsen til at afsætte flere midler til at hjælpe studerende med funktionsnedsættelser. Samtidig vil han være med til at strømline systemet, så det ikke føles uoverskueligt at søge om støtte.

Det gælder både for studerende, der som Christian Ramon lider af ordblindhed eller ADHD, men også studerende, der sidder i kørestol, har stress, depression eller har oplevet et dødsfald i familien.

Det gør mig ikke mindre intelligent at være ordblind og have ADHD

Christian Ramon, spidskandidat, Politrådet

»Det er ikke okay, at landets førende universitet lader studerende med funktionsnedsættelse sejle deres egen sø,« siger han.

Det er et meget skarpt fokus, I har. Hvorfor fokusere så klart på studerende med funktionsnedsættelse?

»Fordi det er så stort et problem. Jeg synes ikke, det er acceptabelt, at du som førsteårsstuderende med funktionsnedsættelse har stor risiko for at droppe ud. Har du en kørestol, er du decideret afskåret fra at være lige så social som andre. Mange steder kan du ikke sidde med dine medstuderende.«

»Det er jo ikke, fordi de her studerende har sagt ved fødslen: Jeg vil gerne have ADHD, jeg ønsker faktisk heller ikke at kunne gå, og ved du hvad, giv mig også en depression, når jeg bliver tyve. Det valg tog jeg i hvert fald ikke.«

»Det gør mig ikke mindre intelligent at være ordblind og have ADHD, men med den måde, systemet er på i dag, er du bare ikke stillet lige så godt socialt eller fagligt, hvis du har en funktionsnedsættelse.«

»Jeg er ret sikker på, at Stephen Hawking ikke ville kunne studere på det her universitet.«

Er du vred over, at det er sådan?

»Nej. Det er irriterende, at folk ikke er kommet til det punkt, hvor de ved, at problemet er stort, men jeg kan ikke blive vred, for jeg er sikker på, at ledelsen og de studerende, der står bag det system, der er i dag, føler, at det er det rigtige.«

»Der mangler nogen, der siger fra. Det er det, jeg gør nu.«

Studie satte stopper for amerikansk fodbold

Har I andre mærkesager?

»Ja, vi vil have alle forelæsninger optaget.«

Mine hobbyer er forsvundet, fordi universitetet er så hårdt

Christian Ramon, spidskandidat, Politrådet

»Det hjælper de studerende i eksamensperioder. Jeg kan personligt ikke huske alt, der bliver sagt til en forelæsning, og så hurtig er jeg heller ikke til at skrive noter. Så det er eddermame rart, når jeg to-tre uger inden en eksamen kan terpe undervisningen igennem igen, så den ligger i frisk erindring.«

En del undervisere har udtrykt bekymringer for optaget undervisning. Kan du forstå dem?

»Ja, jeg kan godt forstå, at de frygter at blive til grin online eller blive erstattet helt. Men fordelene opvejer ulemperne, og de har stor succes med det på DTU.«

»Jeg tror heller ikke, folk vil blive væk fra den fysiske undervisning, fordi alle foretrækker at være der ansigt til ansigt. Til gengæld vil det hjælpe studerende med børn – og studerende, der er blevet syge med corona. Hvad gør du, hvis du ikke kan møde på campus i fjorten dage?«

Hvad laver du i din fritid?

»Jeg arbejder på en natklub. Og når jeg kommer hjem, sover jeg. Ellers studerer jeg og bruger så resten af tiden på studenterpolitik.

Du har ikke en eller anden skør hobby?

»Det er forsvundet. Det er legit forsvundet, fordi universitetet er så hårdt. Jeg plejede at dyrke amerikansk fodbold på eliteniveau og var udtaget til landsholdet, men fordi jeg ikke havde nok tid til at træne, var jeg nødt til at stoppe. Jeg havde ellers dyrket det i ti år og elskede det.«

Seneste