Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Navne

Professor Morten Meldal vinder Nobelprisen i kemi: »Jeg er meget, meget glad«

Professor i kemi ved Københavns Universitet Morten Meldal vinder Nobelpris.

»Først troede jeg, at der var tale om en joke fra en af mine studerende.«

Morten Meldal smiler og peger ud i flokken af studerende, der står smilende omkring han på gangen i H.C.Ørsted bygningen, hvor han har sit kontor. Men den er god nok. Professor ved Københavns Universitet Morten Meldal får Nobelprisen i kemi.

Han begyndte fysisk at ryste, da sandheden dæmrede for ham.

»Da jeg fandt ud af, at den var god nok, så fik jeg et chok. Jeg fik opkaldet klokken 11, men fik også at vide, at jeg ikke måtte sige noget før klokken 12. Så jeg havde lige en time, hvor jeg ikke rigtig vidste, hvad jeg skulle gøre af mig selv.«

Fakta

Morten Meldal er født i 1954 i Denmark

Han er uddannet phd i 1986 fra DTU

Siden 2011 har han været professor ved Københavns Universitet

Nobelprisen i kemi på 10 millioner svenske kroner skal han dele med de to andre prismodtagere

»Jeg er meget glad«

Prisen deler Morten Meldal med amerikanerne Barry Sharpless fra Scripps Research og Carolyn Bertozzi fra Stanford University – begge amerikanere. Barry Sharpless har tidligere modtaget Nobelprisen i kemi i 2001.

Nobelkomitéen oplyser på et pressemøde på Det Kongelige Svenske Videnskabsakademi i Stockholm, at trioen modtager Nobelprisen for en mere funktionel form for ‘udvikling af klikkemi og bioortogonal kemi’.

Katrine Krogh Andersen er dekan på SCIENCE, hvor Morten Meldal har været ansat siden 2011.

»Det er helt fantastisk! Og så på 100-året for Bohrs modtagelse af Nobelprisen.«

Og det spejler meget godt, hvordan Meldal selv har det med prisen:

»Det er en stor ære, og jeg er meget glad.«

Pris for klikkemi

Ifølge Det Kongelige Svenske Videnskabsakademi handler Nobelprisen i kemi 2022 om at undlade at overkomplicere tingene men derimod gøre det svære enkelt.

»Barry Sharpless og Morten Meldal har lagt grunden til en funktionel form for kemi – klikkemi – hvor molekylære byggesten hurtigt og effektivt snapper ind i hinanden. Carolyn Bertozzi har taget klikkemien til en ny dimension og bragt den ind i levende organismer,« skriver Akademiet i en pressemeddelelse.

I opkaldet fra Akademiet har Morten Meldal talt med flere af medlemmerne. Og det går op for ham, hvor stort det er. Det at skulle modtage en Nobelpris:

»Det betyder rigtig meget. Ikke kun for mig selv, men også for instituttet, for mine kolleger og min familie. For Danmark i det hele taget. Det er stort at modtage en Nobelpris i Danmark. Det sker ikke så tit.«

»Jeg er meget, meget glad.«

LÆS OGSÅ: Nu slipper vi måske for at tage kviklån til forskningen (voxpop på Kemi)

Seneste