Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Punkrockeren i bogladen på Søndre Campus

Mit job — Boghandler Morten Kjersgaard Nielsen arbejder for at gøre Academic Books til en oplevelse – også en lille smule uden for pensum.

Blandt farverige rækker af akademiske titler sidder Søndre Campus’ egen rockstar og jammer på sit tastatur. En studerende har bestilt en bog, og med høj energi farer den langhårede boghandler op af kontorstolen for at komme hende i møde.

Sådan er det typisk, når Morten Kjersgaard Nielsen er på arbejde i Academic Books på Søndre Campus. En lind strøm af unge humanister, jurister og teologer skal betjenes, og dem får han gerne en god sludder med.

Boghandler Morten Kjersgaard Nielsen

52 år. Bor i Søborg med sin kone, svigerfar og tre børn

Uddannet cand.scient. i kulturgeografi og østeuropastudier fra KU.

Ansat i 13 år som boghandler i Academic Books på Søndre Campus.

Har tidligere arbejdet i tænketanken Baltic Developement Forum og i bogafdelingen i Magasin Lyngby.

Spiller på 20. år i punkbandet President Fetch.

»Det er jo alt fra den helt unge teologistuderende, der kommer direkte fra faderens præstegård på Fyn, til en mand, som interesserer sig for en helt særlig middelalderfilosof. Det spænd er meget interessant,« siger Morten Kjersgaard Nielsen.

Han er uddannet i kulturgeografi og østeuropæiske studier fra Københavns Universitet, så interessen for akademia kommer ikke ud af det blå. Men han har taget nogle snirklede omveje, inden han landede i bogladen på Søndre Campus for 13 år siden.

»Vi ansatte er alle sammen en blanding af forhutlede outlaws og forkert anbragte akademikere,« siger han på et tykt jysk.

Efter sin uddannelse fik han en praktikstilling hos tænketanken Baltic Development Forum skabt af den daværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, men han blev ikke tilbudt et job.

Siden har han arbejdet med bøger, først i Magasin i Lyngby, siden i Akademisk Boghandel på Center for Sundhed og Samfund, og nu kan man på 13. år møde ham i bogladen på Søndre Campus.

Hardcore boghandler og amatørmusiker

Arbejdsdagen starter som regel med, at Morten Kjersgaard Nielsen møder kl. 8.30 efter en rask cykeltur fra Søborg. Herefter går tiden med, hvad han kalder ’hardcore boghandler-arbejde’: Udover at betjene kunder, bestiller og modtager han nøje udvalgte titler fra hele verden, både bøger fra de studerendes pensumlister, og bøger han selv finder interessante.

»Jeg er stadig fuldstændig nysgerrig på bøger, og jeg synes, det er helt vildt fedt, når der kommer noget nyt om Østeuropa eller om musik,«
siger han.

Det er som regel hans fortjeneste, hvis der står bøger på musikhylderne, som ikke er på pensumlisterne. Der står fx en bog om den engelske rockanmelder Lester Bangs, som har samme overskæg som Morten. Eller omvendt.

Vi ansatte er alle sammen en blanding af forhutlede outlaws og forkert anbragte akademikere

Morten K. Nielsen

Når han ikke er på arbejde, har han i to årtier været forsanger i bandet President Fetch. De spiller »beskidt rock’n’roll med punktendenser,« men Morten Kjersgaard Nielsen har aldrig gjort musikken til sin levevej:

»Folk er idioter. Du kommer til at møde assholes hele vejen igennem. Det gad jeg sgu ikke,« siger han.

For ham er kombinationen af musik og bøger ideel. Han er glad for sit arbejde, for hans »jyske Texas-hjerte« stortrives i servicebranchen:

»Det bedste er vores kunder, det er klart. Det er meget sjældent, at jeg møder en, der er pisse sur – de fleste er søde og åbne og friske på en god diskussion om dette og hint,« siger han.

Derfor lokker et job inden for Morten Kjersgaard Nielsens uddannelsesfelt lige så lidt som at blive fuldtidsmusiker. Snarere kunne han drømme om at blive værtshusejer, hvis han altså ikke skal fortsætte i bogladen. En bar, hvor der også bliver langet akademiske bøger over disken.

»Jeg køber mig et værtshus en dag, det er jeg næsten sikker på – først skal jeg bare lige have styr på mit eget alkoholproblem,« siger Morten Kjersgaard Nielsen i spøg.

Seneste