Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Radikale Venstre: Lukning af studiepladser er fremtidsfjendsk

Dimensionering — Viden er vores vigtigste råstof, og unges tro på fremtiden er den vigtigste drivkraft for at bringe vores samfund fremad. Derfor er den nye ”sektordimensionering”, der skærer tusindvis af studiepladser væk på universiteterne, til skade for os alle i fremtiden.

Sidste måned besluttede regeringspartierne sammen med SF, Liberal Alliance, Konservative og Danmarksdemokraterne at lukke 2.654 studiepladser på universiteter over hele landet og heraf næsten 800 pladser på KU.

Nedlukningspartierne svingede samlet set øksen over mere end hver tiende bachelorplads. Alene af den mærkværdige grund at det er akademiske uddannelser. De kalder det »sektordimensionering«, men det er bare et svært ord for, at færre unge må få en universitetsuddannelse i fremtiden.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Jeg oplever, at mange studerende og undervisere er fortvivlede, og at erhvervslivet ryster på hovedet. For konsekvenserne er store: Universiteterne vil skrumpe. Håbefulde unge ansøgere vil ikke få deres uddannelsesdrømme indfriet. Virksomheder vil stå med markant færre kvalificerede medarbejdere. Danmark vil blive fattigere.

Lukninger til gavn for hvem?

Ikke nok med det. I de kommende år vil partierne lukke næsten ti procent pladser yderligere. I 2035 vil det være næsten hver fjerde bachelorplads på Københavns Universitet, som skal lukkes, medmindre partierne ændrer byrdefordelingen mellem universiteterne. I forvejen optager KU i dag 15 procent færre studerende end i 2014.

De nye lukninger vil bombe uddannelsesniveauet tilbage til niveauet før finanskrisen. Til sammenligning er optaget på velfærdsuddannelserne på samme niveau som for ti år siden.

Lukningerne vil heller ikke gøre os rigere

Regeringen, SF, Liberal Alliance og de andre nedlukningspartier har med åbne øjne besluttet det hårde loft, selvom der ikke er mange tegn på, at der er for mange akademikere. Nyuddannede kandidaters ledighed er halveret de seneste to år.

LÆS OGSÅ: Radikale Venstre: Kommende SU-besparelser vil ramme nuværende og nye studerende  

Der er heller ikke tegn på, at lukningerne vil hæve optaget på erhvervsuddannelser eller velfærdsuddannelser i markant omfang, selvom det er partiernes begrundelse for dem. Og lukningerne vil heller ikke gøre os rigere. Tværtimod vil de ifølge Finansministeriet betyde, at Danmark er blevet 224 mia. kroner fattigere om en generation.

Vi er imod at lægge ekstra pres på ungdommen

Lukningerne vil samtidig betyde flere afviste ansøgere og højere optagelseskarakterer på universiteterne. Det vil øge præstationspres og mistrivsel i både grundskole og gymnasiet. Det er en uddannelses- og fremtidsfjendsk politik.

Derfor er jeg og resten af Radikale Venstre lodret imod uddannelseslukningerne. Og vi er også imod de øvrige nedskæringer af uddannelser og uddannelsesstøtte, som regeringen har besluttet. Udover at lukke bachelorpladserne skal helt op til 30 procent af kandidatpladserne nemlig også afkortes med et år. Og SU’en skæres allerede fra næste år ind til benet, så der ikke længere er støtte til studieskift eller rimelige forsinkelser.

LÆS OGSÅ: Ny aftale betyder, at KU skal reducere optaget med 789 pladser årligt: »Selvfølgelig er vi ærgerlige«

Hvis det var op til mig, skulle vi gå den stik modsatte retning. Jeg ønsker, at fremtidens børn og unge får flere muligheder i livet end nuværende og tidligere generationer. Bedre uddannelser og også gerne lange uddannelser, hvis de selv ønsker det. Det kæmper jeg for.

Seneste