Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Radikale Venstre: Kommende SU-besparelser vil ramme nuværende og nye studerende

SU-forringelser — I Radikale Venstre vil vi fortsat kæmpe mod de planlagte SU-forringelser. Vi mener nemlig stadig, at det er muligt at omgøre de håbløst dårlige beslutninger.

Midt i februar kiggede jeg forbi KUA, HCØ og CSS til en snak med om, hvad SU betyder for KU-studerende i dag.

Jeg er næstformand for Radikale Venstre i Folketinget, hvor vi i marts skal stemme om regeringens forslag om at skære et års ret til SU bort – altså fjerne det ”sjette SU-år”. Forslaget vil ramme alle, som starter på en ny uddannelse næste sommer, og altså nuværende bachelorstuderende, der til den tid skal vælge kandidatuddannelse eller studerende, som skifter studie.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Jeg besøgte KU, fordi jeg gerne vil bringe argumenter fra almindelige studerende ind i debatten i Folketingssalen. Det, jeg hørte fra de studerende, viste, at besparelserne vil få konsekvenser for mange. Også selvom det ikke er alle, der bliver ramt. Ikke fordi de bruger urimeligt meget SU – som er regeringens argument. Men fordi besparelserne giver et stort pres på både studerende og gymnasielever for at vælge rigtigt første gang, fordi det fjerner SU til studieskift.

Bekymringerne er mange

Mange udfordres også af, at besparelserne vil betyde mindre støtte til at håndtere psykiske eller fysiske problemer. Og endelig bekymrer det mange, at besparelserne vil give unge fra de svageste kår en dårligere mulighed for overhovedet at få en uddannelse.

Eksempler: En kvinde, der havde skiftet studie og samtidig havde en kronisk lidelse, fortalte mig, at det ekstra SU-år var den eneste grund til, at hun havde turde at skifte studie, hvilket havde vist sig at være det helt rigtige valg for hende.

En anden kvinde oplevede, at afkortningen af SU’en giver hende en stor frygt for at vælge den forkerte kandidat.

LÆS OGSÅ: Det er ikke synd for de studerende, der mister det sjette SU-år

En tredje kvinde, Emilie, fortalte mig, at hun har en hørelidelse, og at den ekstra SU gav hende mulighed for at udskyde nogle fag, så hun både kunne fokusere på det faglige og have et studiejob ved siden af.

Jeg mødte også Bertram, som ikke selv havde så meget brug for SU’en. Han kommer fra en velhavende familie fra Nordsjælland. Men han fortalte samtidig om mange venner fra vanskeligere kår, som havde hårdt brug for SU’en. Så for at give dem de samme muligheder i livet, var han også imod besparelserne.

Radikale Venstre kæmper imod forringelser

Sådan har jeg – og resten af den Radikale Folketingsgruppe – det egentligt også. Selvom de fleste danske studerende er på den grønne gren i forhold til mange andre her i verden, så skal vi ikke gøre uddannelsesmulighederne mindre lige eller dårligere. Vi skal ikke gøre det dyrt at vælge om. Og vi skal slet ikke lukke døren til universiteterne. Vi skal ikke straffe dem, som i forvejen kæmper hårdest for at gennemføre deres uddannelse. Ellers saver vi den gren over, som hele vores fremtid skal bygges på.

Jeg tror stadig, der er håb for at ændre de vanvittige beslutninger

Afkortning af SU’en og regeringens indgreb på universiteterne sidste sommer – der vil lukke næsten hver tiende universitetsplads, fjerne sommerferie og i værste fald afkorte hver tredje kandidatuddannelse – er vanvittigt dårlige beslutninger. Efter mit besøg står det endnu mere klart.

LÆS OGSÅ: Regeringens SU-forringelser er ungdomsfjendske

Det står også krystalklart for mig, hvor vigtigt det er at kæmpe imod. Jeg tror stadig, der er håb for at ændre de vanvittige beslutninger, også selvom regeringen har store flertal med blandt andre SF, LA, Konservative, DF og Danmarksdemokraterne med sig. For en dag skal de stå til regnskab over for vælgerne. Derfor kæmper vi imod både nedskæringer, besparelser og afkortninger af vores uddannelser. Med både nuværende og kommende studerende i tankerne.

Seneste