Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Regeringen afviser IKKE SU-besparelser

Finanslov — Carolina Magdalene Maier fra Alternativet har spurgt, om regeringen planlægger SU-besparelser i 2018. Svaret er åbent for fortolkning.

Carolina Magdalene Maier fra Alternativet er ikke just imponeret af svaret, som hun har modtaget fra finansminister Kristian Jensen (V).

Hun har spurgt, om regeringen har planlagt besparelser på SU´en på finansloven for 2018.

Kristian Jensen svarer blandt andet:

»Den konkrete udmøntning af det indregnede finansieringsbidrag fra justeringer af overførselssystemet, som blandt andet kan omfatte ændrede optjeningsprincipper eller opholdskrav i ydelsessystemet, udmøntes i forbindelse med politiske forhandlinger.«

Skal finde 2. mia. kr.

»Det er det, vi kalder et ikke-svar. Han hverken afviser eller bekræfter, at der skal skæres,« siger Carolina Magdalene Maier, der ikke tror, at hun vil blive meget klogere af at stille opfølgende spørgsmål til finansministeren.

For at forstå det – ifølge Carolina Magdalene Maier – noget kryptiske svar fra Kristian Jensen, er det nødvendigt at kende baggrunden.

Af forslaget til finanslov fremgår det, at der skal findes 5,25 mia. kr. i »justeringer af overførselsindkomster«.

SU´en bliver ikke direkte nævnt, men flere økonomer har regnet sig frem til, at regeringen mangler at redegøre for, hvor cirka to af de godt fem mia. kr. skal komme fra.

DF vil begrænse retten til SU

Dansk Folkeparti (DF) foreslog, før finanslovsforhandlingerne begyndte, at indføre et optjeningsprincip for en række velfærdsydelser – herunder SU – så man kun kan modtage en ydelse, hvis man har opholdt sig i Danmark i syv af de seneste otte år.

Kristian Jensen svarer altså, om ikke andet, at man skal forhandle med Dansk Folkeparti, om hvorvidt optjeningsprincippet skal blive en realitet.

»Jeg har stadig min bekymring i behold. Jeg tror helt sikkert, at der kommer til at ske noget. Det er rigtig mange penge, som de skal finde, og jeg kan ikke se, hvordan det kan lade sig gøre uden at røre ved SU´en,« siger Carolina Magdalene Maier.

Seneste