Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Rekordmange tager et semester i udlandet

Udveksling — Siden 2011 er antallet af danske studerede, der tager på udvekslingsophold næsten fordoblet fra knap 6.000 studerende til 11.600 fire år efter.

Det er blevet populært at læse et semester i udlandet. Siden 2011 er antallet af danske studerende, der tager på udveksling i udlandet næsten fordoblet. Og i 2013 havde udvekslingsprogrammet Erasmus Plus et rekordår, hvor mere end 3.500 danske studerende rejste ud.

Ifølge Trine Sand, der er sektionschef i Uddannelsesservice på Københavns Universitet med ansvar for international uddannelse, er der mange årsager til, at flere danske studerende tager på udveksling.

»Det har hjulpet meget, at EU-kommisionen har lukket op for praktikophold i udlandet igennem Erasmus Plus. Og KU’s studievejledninger er blevet bedre til at fortælle om mulighederne ved at tage et udvekslingsophold. Men jeg tror også, at det betyder meget for de studerende, at de får et Erasmus Plus-stipendium med til at dække nogle af udgifterne sammen med deres SU.«

»Det er inspirerende og dannende at rejse ud i verden. Og der er ikke brug for mindre, men mere udsyn i den verden, vi lever i nu

Uddannelsesminister Søren Pind

Også uddannelsesminister Søren Pind glæder sig over, at danske studerende har gjort brug af Erasmus gennem årene.
»Det er inspirerende og dannende at rejse ud i verden. Og der er ikke brug for mindre, men mere udsyn i den verden, vi lever i nu. Så jeg kan kun anbefale studerende og undervisere at rejse ud i Europa og smage på studie- eller arbejdslivet. Det giver internationalt udsyn og perspektiv,« siger han i en pressemeddelelse.

Færre udenlandske studerende

Mens flere KU-studerende rejser til udlandet, er antallet af udenlandske studerende, der tager et semester på KU faldet markant siden 2011. Taxametersystemet, der bevilger penge til landets universiteter, er skruet sådan sammen, at universiteterne får penge fra staten per bestået eksamen.

5 facts om Erasmus

• Erasmus blev grundlagt i 1987 af EU-kommisionen som et udvekslings-program for studerende i EU- og EØS-lande.

• Programmet er opkaldt efter den hollandske filosof Desiderius Erasmus Roterodamus.

• Universiteter og højere læreranstalter i 37 lande er i dag med i programmet.

• Siden 1987 har mere end ni millioner studerende været på udveksling. Heraf 130.000 danske studerende

• I januar 2014 trådte Erasmus+ i kraft, der er EU’s uddannelsesprogram, som løber frem til 2020.

Derfor koster det samlet set staten et større beløb, hvis der er mange flere udenlandske studerende, der tager eksamen fra KU end studerende, der rejser ud. Og i 2011 medførte ubalancen mellem ind- og udrejsende studerende på KU et underskud på 30 millioner i statskassen.

»Før 2011 var der en del flere udenlandske studerende, der tog et semester på KU, end antallet af KU-studerende, der rejste ud. Det gjorde ministeriet os opmærksomme på ved at give os en hjemmel, der betød, at KU selv skulle betale for underskuddet for de udenlandske studerende. Og vi har siden arbejdet på at skabe en rimelig balance mellem den ud- og indgående mobilitet,« siger Trine Sand.

I dag har KU derfor justeret fordelingen, så de sidste år sendte i alt 1.800 studerende på udvekslingsprogrammer (deriblandt Erasmus) og 700 på udlandsstipendieordningen og modtog 1700 indrejsende på udveksling.

 

Seneste