Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Rektor advarer mod ny taxametermodel

Konsekvensen kan blive at studerende må opgive at gennemføre deres studier og at kvaliteten af uddannelserne bliver forringet, mener Ralf Hemmingsen

Rektor Ralf Hemmingsen er bekymret for hvordan forhandlingerne om en ny taxametermodel for universiteterne ender. KU skønner nemlig at en ny model kan komme til at koste universitetet 100 til 200 millioner kroner årligt i manglende tilskud. »En model der straffer universitetet meget hårdt på pengepungen hvis den enkelte studerende ikke præcist følger den slagne vej, vil få alvorlige konsekvenser. Hvad skal universiteterne gøre hvis vi ikke får penge for de studerende som ikke er færdige til tiden? Taler vi om brugerbetaling, eller skal de studerende udskrives? I begge tilfælde vil det virke stik mod regeringens målsætninger om at få en større andel af en ungdomsårgang til at gennemføre en videregående uddannelse,« siger rektor Ralf Hemmingsen.

Enig i målsætningen
Rektor understreger at han er enig med målsætningen om at de studerende skal blive hurtigere færdige med deres studier, men at ændre taxametersystemet så universiteterne kun får penge for de studerende der maksimalt bruger et år udover den normerede tid, er den forkerte kur mod problemet. »Vi er helt på det rene med at de studerendes gennemførelseshastighed ikke er lige tilfredsstillende alle steder, og vi er enige i at hastigheden skal op, men man risikerer at belønne hastighed frem for uddannelseskvalitet,« siger Ralf Hemmingsen.

Det harmonerer meget dårligt med universitets målsætning om at tilbyde universitetsuddannelser af høj kvalitet og bedrive forskning i verdensklasse.
Han påpeger at en sådan model tilmed risikerer at modarbejde målene om at de studerende bliver mere innovative og internationale. »For hvem vil turde tage en afstikker fra den slagne vej hvis det risikerer at forlænge studiet,« spørger han.

Seneste