Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Studieliv

Så meget koster det at tage tredobbelt SU-lån

Gæld — Politikernes hjælpepakke giver gunstige lånemuligheder til studerende under krisen. Men hvad koster det egentlig at låne – hvis man er i begyndelsen eller slutningen af studierne?

Politikerne har besluttet, at studerende må låne tre gange så meget, som de måtte før coronakrisen. Den 19. marts 2020 offentliggjorde et enigt folketing, at studerende kan tage to måneders ekstra SU-lån om måneden i perioden marts til august 2020 og november til juni 2021.

Muligheden for det ekstra lån er dog ikke betinget af, at man har mistet sit studiejob, man skal blot opfylde de almindelige betingelser for SU-lån og slutlån.

ekstra klip som følge af COVID-19?

Hvis du bliver forsinket i din uddannelse på grund af COVID-19-situationen, kan du søge om ekstra SU-klip. Du skal kunne godtgøre, at der er årsagssammenhæng mellem krisen og din forsinkelse.

Læs mere her

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

Måske har du mistet en afgørende del af din indtægt, måske har du mest af alt mistet overblikket. Måske tænker du: Fuck det hele, det er nu, jeg fortjener den nye MacBook Air.

Denne skribent lånte på en sorgløs måde alt, hvad remmer og tøj kunne holde i 90’erne og endte med at høvle af på et gigantisk studielån i 15 år. Som i fem-ten år.

Hvor meget kan jeg låne?

Det højeste beløb, du normalt kan låne i de måneder, du får SU, er 3.234 kroner. Med de nye regler kan studerende i kriseperioden låne op til 9.702 kroner hver af månederne. Samtidig er slutlånet for studerende, der er blevet forsinkede, forhøjet til 14.602 kroner om måneden.

Der er nu åbent for ansøgninger.

Som altid er det vigtigt, at du afvejer dit lånebehov med de konsekvenser, det får (i modsætning til skribenten). Du kan komme til at afdrage på lånet i mange år, og det kan faktisk forringe dine senere muligheder for at låne penge til fx en bolig.

SU-lån er det eneste lån, der gives uden en foregående kreditvurdering. Alle kan få det, når de får SU. Men senere i livet tæller dit SU-lån med i det, der hedder din gældsfaktor, og der kan det godt komme til at gøre ondt.

Følger man den fastlagte tilbagebetalingsaftale, skal man betale et afdrag på 4.150 kroner hver anden måned i 15 år ...
... hvis man maxer helt ud på SU-lån

På su.dk kan man se et eksempel på, hvad det reelt koster at udnytte sine lånemuligheder fuldt ud. Tager man det højeste SU-lån hver måned i 5 år med 1 år og 8 måneders forsinkelse (70 almindelige lånerater og 8 måneder med slutlån), låner man i alt 302.000 kr. (Tallene er fra 2019). Følger man den fastlagte tilbagebetalingsaftale, skal man betale et afdrag på 4.150 kroner hver anden måned i 15 år.

Lånet på 302.000 vokser til 373.500 kroner. Eller sagt på en anden måde: Det koster 71.500 kroner at maxe helt ud på SU-lån.

Hvad koster det så at slå til nu?

Men hvad koster det at slå til nu og tage to måneders forhøjet SU-lån isoleret set? Altså hvis man ser bort fra det beløb, man ellers har (eller ikke har) lånt i løbet af studieårene?

Det kommer helt an på, hvor langt man er i sine studier. Der er nemlig stor forskel på rentetilskrivningen, mens man studerer, og når man er færdiguddannet. Kort sagt er det sådan, at jo tidligere, du låner penge, jo dyrere koster det dig i sidste ende. Under studierne løber der 4 procent på i renter om året, efter studierne falder det til 1 procent.

LÆS OGSÅ: Vi skal passe ekstra godt på de studerende lige nu, siger denne lektor

SU-lånet har ry for at være et billigt lån, men her tænker folk ofte på renten på 1 procent og glemmer de 4 procent, der løber på i alle studieårene.

SU-lånet har ry for at være et billigt lån, men her tænker folk ofte på renten på 1 procent og glemmer de 4 procent, der løber på i alle studieårene. Og det er jo dem, der får gælden til at galoppere.

Hvis du låner det højest mulige beløb i marts og april, har du i alt lånt 19.404 kr. I studietiden er der en rentetilskrivning på 4 procent om året. Hvis du fx er på 2. semester, kan vi gå ud fra, at du har fem års studier foran dig – det giver en rentetilskrivning på ca. 4.204 kroner under studierne.

Tilbagebetalingen af studielånet begynder 1. januar et år efter udgangen af det år, hvor din uddannelse slutter. Hvis du er færdiguddannet i juni 2026, skal du begynde din tilbagebetaling i januar måned 2028. I den periode er renten 1 procent, så der løber blot yderligere cirka 337 kr. på.

Seneste