Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Studenterhuset inspirerer nyt kulturhus - i Boston

Kultur — Lige om lidt åbner CultureHouse i Boston, USA. Men det nye amerikanske kulturhus' koncept er pæredansk og kommer fra det københavnske Studenterhuset.

‘Fire amerikanske udvekslingsstuderende går ind på en bar’ er ikke (bare) starten på en dårlig joke, men også begyndelse på historien om hvordan Studenterhuset på Købmagergade blev en af de største inspirationskilder til et nyt kulturhus i Boston, Massachusetts.

Normalt går inspirationen den anden vej, så vi er lidt stolte i dag

Jacob Ørum, direktør Studenterhuset

Den 1. juli åbner CultureHouse, et nyt kultur- og studenterhus i Boston der skal samle byens studerende og unge på en kreativ og uformel måde. Og en af projektets største inspirationskilder skal findes i Studenterhuset, der er en studenterdreven non-profit café og bar i hjertet af København.

Flere af de drivende kræfter bag det amerikanske kulturprojekt har været udvekslingsstuderende i København, og i Studenterhuset fandt de, med egne ord, et sted der var ‘imødekommende for de mange forskellige mennesker, der kalder København for hjem’.

Studenterhusets direktør Jacob Ørum er svært begejstret for det nye amerikanske tiltag. I et tweet, hvor han også bruger hjerter, skriver han blandt andet, at:

»Normalt går inspirationen den anden vej, så vi er lidt stolte i dag.«

To steder med samme ånd

CultureHouse’s bestyrelse har mange pæne ting at sige om det københavnske studenterhus – også selv om en af dem flere gange i træk tabte Studenterhusets quiz med kun 1 point.

»Med Studenterhuset som inspiration vil CultureHouse […] blive et sted som folk har lyst til at komme tilbage til. Det bliver et sted for både lokale og besøgende. Ligesom Studenterhuset vil CultureHouse forsøge at udfylde huller mellem de offentlige kulturelle rum,« skriver de blandt andet på deres hjemmeside.

Også CultureHouse’s daglige buzz kommer til at ligne Studenterhusets. Om dagen en cafe, der fokuserer på at holde priserne nede på et studentervenligt niveau, om aftenen forvandles lokalerne til en bar. Der kommer også til at være brætspilsaftner, quiz-aftner, suppekøkken og livemusik. Præcis som hos Studenterhuset.

Studenterhuset på Købmagergade blev grundlagt i 80’erne, da en gruppe studerende arrangerede en sit-in for at få tildelt et hus som de studrende England og Frankrig. KU indvilligede og gav de studerende noget plads, som de kunne bruge og drive non-profit. Studenterhuset fungerede indtil 00’erne primært som spillested, indtil et tættere samarbejde med universitetet kom i stand. I dag er det både en studenterdreven café og bar, der står for mange forskellige arrangementer hver uge.

Studenterhuset drives af ganske få betalte medarbejdere og et sted mellem 150-200 frivillige.

Seneste