Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Studerende bruger mere tid på studiet

Fuldtidsstudier — Studerende på videregående uddannelser har flere undervisningstimer og bruger mere tid på at forberede sig end for få år siden. Uddannelses-ministeren glæder sig over udviklingen.

Eurostudent undersøgelsen

  • International analyse- og indikatorundersøgelse, der sammenligner oplysninger om studerende i 28 lande i Europa.
  • Cirka 9.000 danske studerende har svaret på spørgeskemaet til Eurostudent VI.
  • De danske studerendes tidsforbrug på de videregående uddannelser er samlet set gået fra 32,0 timer til 37,6 timer om ugen fra 2013 til 2016.
  • På universiteternes bachelor- og kandidatuddannelser er stigningen på henholdsvis 5,4 og 4,2 timer om ugen.

37,6 timer. Så mange timer bruger studerende på landets videregående uddannelser i gennemsnit på deres studie hver uge. Det viser nye tal fra 2016, som skal indgå i den internationale rapport Eurostudent, der sammenligner oplysninger om studerende i Europa.

Timeantallet er fem timer højere end i 2013, hvor studerende på landets universiteter, professionshøjskoler og erhvervsakademier brugte 32 timer om ugen på deres studie. Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind er begejstret over udviklingen.

»Vi har brug for flittige og dygtige studerende, der kan løfte os godt ind i fremtiden. Vi skal have store forventninger og stille høje krav til danske studerende. Det må gerne være krævende at tage en uddannelse, og derfor glæder udviklingen mig. Når det er sagt, skyldes stigningen først og fremmest flere undervisningstimer og knap så meget de studerendes indsats uden for undervisningslokalerne. Det skulle meget gerne følges bedre ad fremover,« siger han i en pressemeddelelse.

Fire timer mere på undervisning

Søren Pind hentyder til, at det ud af den samlede stigning i studietiden på godt fem timer om ugen, er de fire timer, der er gået til mere undervisning. Kun omkring én time skyldes, at de studerende bruger mere tid på at forberede sig.

Jeg synes, det er mere interessant, hvad de studerende bruger deres tid på

Næstformand i Studenterrådet Marie Thomsen

Men ifølge næstformand i Studenterrådet Marie Thomsen kan man ikke sætte lighedstegn imellem det timeantal, studerende bruger på at forberede sig og uddannelsernes kvalitet.

»Det er jo bare et kvantitativt mål, der ikke behøver sige noget om kvaliteten af uddannelsen. Jeg synes, det er mere interessant, hvad de studerende bruger deres tid på. Det er mere relevant at vide, hvor meget af tiden bruges på gruppearbejde, holdundervisning og læsegruppe. Det kan gøre folk klogere på samme måde som forberedelse kan.«

Ifølge undersøgelsen bruger bachelorstuderende i gennemsnit 37,9 timer om ugen på deres studie, mens kandidatstuderende bruger 38,1 timer. Se hele undersøgelsen her.

Seneste