Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Studerende: KU's karakterudskrifter er til grin

UPRÆSENTABEL – Fysikstuderende Julius Bier Kirkegaard undrer sig over universitetets brug af grimme karakterudskrifter, »der ligner noget, der er skrevet på en skrivemaskine.« En bedre løsning er på vej, melder Uddannelses-it.

I efteråret 2011 var Julius Bier Kirkegaard på karrieremesse i Californien sammen med repræsentanter for firmaer som Google, Facebook og CIA. Som dansk udvekslingsstuderende i USA var det en vigtig mulighed for at markere sig og at få luftet cv og karakterbevis. Men de amerikanske virksomheder var ikke umiddelbart imponerede.

»Mange firmarepræsentanter grinede af mig og spurgte, om min karakterudskrift fra Københavns Universitet var officiel. ‘Mener du virkelig, det her er en rigtig udskrift?’ Den faldt fuldstændig igennem i USA, hvor standarden er en helt anden,« fortæller Julius, der nu er kandidatstuderende på Niels Bohr Institutet.

Han forstår udmærket messedeltagernes forundring og er enig i, at karakterudskrifter fra Københavns Universitet (KU) ganske enkelt ligner noget, den studerende selv har skrevet på en skrivemaskine. Og det er et problem, mener han.

Pinlig repræsentation

For mens firmaerne valgte at stole på Julius’ forklaring, og karrieremessen medførte et internship i New York, vil udskrifterne for alle KU-studerende, der ønsker job eller uddannelse i udlandet, være en potentiel kilde til misforståelser.

»Det er direkte pinligt, at vi som studerende udadtil bliver så dårligt repræsenteret. Samtidig fremstår KU totalt uprofessionelt, og det er jeg ked af, at mit hjemuniversitet gør,« siger Julius Bier Kirkegaard.

Leder af Uddannelses-it Asbjørn Jessen medgiver, at karakterudskrifterne »ikke er kønne,« og derfor har afdelingen længe arbejdet på at forbedre udseendet. Problemet begrænser sig dog ikke kun til landets største universitet.

»Der er formentlig mange studerende i hele landet, som er enige. Det er nemlig den standardudskrift, som alle danske universiteter har til rådighed,« forklarer Asbjørn Jessen og tilføjer: »KU er desværre ikke alene om at tage sig dårligt ud i udlandet.«

Nye udskrifter på vej

Den historie vil for KU-studerende imidlertid inden længe være en saga blot. Nye karakterudskrifter er således på arbejdsplanen for Uddannelses-it i 2013.

»Faktisk er udviklingsarbejdet netop sat i gang, og formentlig vil vi kunne tilbyde pænere udskrifter i løbet af året. Der er håb forude,« meddeler Asbjørn Jessen.

Julius Bier Kirkegaard synes ikke desto mindre, han har ventet længe nok, og derfor har han nu brugt halvanden time på selv at kode et simpelt program, »der tager en grim KU-karakterudskrift og laver den om til et pænt opsat dokument med KU-skabelon som baggrund.«

Studerende med mindre teknisk snilde må i mellemtiden væbne sig med tålmodighed og forberede sig på latterliggørelse og eventuelle anklager om dokumentfalsk, hvis de inden for det næste år søger uddannelse eller praktik i udlandet.

therese.hjorth@adm.ku.dk

Seneste