Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Studerende: Vi vil gerne rykke ind i Mjølnerparken

Bolig — Studerende forsøger at overbevise Københavns Kommune om ikke at sælge halvdelen af Mjølnerparken til private investorer, men i stedet lave billige studieboliger. De har en uge, og borgmester håber, at de lykkes.

Lad være med at sælge boligerne i den københavnske Mjølnerparken til private investorer som den amerikanske kapitalfond Blackstone, lav dem om til ungdomsbofællesskaber, skriver studenterrådsforperson på Københavns Universitet, Mike Gudbergsen, i et debatindlæg.

Boligernes fremtid er til debat, fordi det med ghettoplanen, der blev vedtaget i foråret 2018, blev pålagt såkaldte hårde ghettoer at nedbringe antallet af almene familieboliger til max 40 procent inden 2030. Mjølnerparken er rubriceret som hård ghetto.

Det betyder, at mellem 200 og 300 af Mjølnerparkens lejligheder enten skal rives ned, ommærkes fra at være familieboliger til at være ungdoms- eller seniorboliger eller skal sælges. Det svarer til cirka halvdelen.

Studerende samler underskrifter

Det almene boligselskab Bo-Vita, der ejer boligerne i Mjølnerparken, har besluttet at sælge. Til Arbejderen sagde forretningsordfører i Bo-Vita, Steffen Boel, tidligere i år, at det blev »ikke den nemmeste, men den bedste løsning.«

Det er Studenterrådet på Københavns Universitet ikke enige i. Rådet mener, at en bedre løsning er at omdanne boligerne til bofællesskaber til unge, men siger, at et flertal i Borgerrepræsentationen i København ikke tror på, at studerende vil bo i alternative boformer.

LÆS OGSÅ: Referat af Teknik- og Miljøudvalgets behandling af spørgsmålet om Mjølnerparkens fremtid.

»Politikerne, herunder overborgmester Frank Jensen (S), tror ikke på, at unge mennesker gerne vil bo i bofællesskaber. Men det er jo noget værre vrøvl,« skriver Mike Gudbergsen i sit debatindlæg.

Studenterrådet har iværksat en underskriftindsamling, hvor de beder studerende skrive under, hvis de kan svare ja til spørgsmålet: »Kunne du forestille dig at flytte i bofællesskab i Mjølnerparken, hvis du stod uden tag over hovedet?« Planen er at aflevere underskrifterne til overborgmester Frank Jensen, inden Borgerrepræsentationen endeligt skal godkende planen for Mjølnerparken den 20. juni.

Ejendomsselskab tror ikke på studieboliger

Ser man på udtalelser fra Bo-Vita de seneste måneder, ser det dog ikke ud til at blive nemt at overbevise dem om, at ungdomsboliger er vejen frem. I april sagde Steffen Boel fra Bo-Vita i en artikel i Information, at man har gjort det på forsøgsbasis uden held:

»Der er som forsøg opført en enkelt afdeling, men de har været vanskelige at leje ud til danske studerende og klarer sig nu kun på udenlandske studerende‚« sagde han.

Allerede i februar sagde han til Arbejderen, at pengene på salget skal bruges til genhusning:

»Det er dyrt at lave familieboligerne om til studieboliger – og det er lejerne, der skal betale. Hvis vi sælger, så kan vi sikre penge til at opføre nye erstatningsboliger, så vi kan genhuse dem, der bliver smidt ud af deres bolig.«

Og hans kollega Jan Hyttel, der er formand for Bo-Vita, afviste også i februar overfor Berlingske at omdanne til ungdomsboliger. Han siger, at der allerede er rigeligt med ungdomsboliger i området, og fordi pengene skal bruges til at bruge indtjeningen fra salget til at bygge nye almene boliger.

»Der skal ikke laves flere ungdomsboliger i det kvarter derude, så bliver det jo Campus Nørrebro. Det hænger heller ikke sammen med det overordnede mål om at have en blandet by, som både vi og København har,« sagde Jan Hyttel til Berlingske.

Studerende kan forpurre det nuværende flertals plan

Enhedslistens fungerende teknik- og miljøborgmester, Karina Vestergård Madsen, er imod, at boligerne bliver solgt til private investorer, og at de studerendes indsats er afgørende for at få de andre partier til at ændre holdning frem mod mødet i Borgerrepræsentationen den 20. juni.

Det bør få flertallet i Borgerrepræsentationen til at ændre holdning.

Fungerende teknik- og miljøborgmester, Karina Vestergård Madsen

»Det er helt uacceptabelt, når et flertal i Borgerrepræsentationen uden om Enhedslisten lægger op til at sælge gode, billige almene boliger i Mjølnerparken. Vi kunne i stedet for løse udfordringen med Folketingets ghettolov ved at ommærke familieboligerne til ungdomsboliger,« skriver Karina Vestergård Madsen i en e-mail. Og videre:

»Det er en oplagt løsning, når København i den grad mangler gode studieboliger. Både Bo-Vita og politikere i Borgerrepræsentationen har dog afvist denne løsning, da de ikke mener, at studerende har lyst til at bo i bofællesskaber i Mjølnerparken. Derfor er det helt afgørende, når Studenterrådet og mange studerende nu melder sig på banen og fortæller, at de gerne vil flytte ind i boligerne. Det bør få flertallet i Borgerrepræsentationen til at ændre holdning.«

Seneste