Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Sunday Times må undskylde kritik af IPCC-klimaforskere

Sunday Times måtte søndag rykke ud med en klokkeklar undskyldning, efter at have fået en dom imod sig i det britiske pressenævn, Press Complaints Commission, for uretmæssigt at have beskyldt to klimaforskere for ikke at være videnskabelige nok i deres konklusioner om Amazonas regnjungles uddøen som følge af klimaændringer

Britiske Sunday Times satte dagsordenen for lidt over fem måneder siden, da de efter at have offentliggjort en artikel tvang FN´s Klimapanel IPCC til at beklage en fejl i en rapport om, at Himalayas gletchere ville være forsvundet inden 2035. Det vil først ske omkring år 2250.

Tre uger efter gletcher-artiklen bragte Times Sunday i januar 2010 så en anden artikel om, at konklusionerne i et forskningsarbejde, der også er refereret til i FN´s IPCC, om Amazonas´ regnskov og klimaændringer, og udført af Andrew Rowell og Peter Moore, ikke var videnskabeligt underbygget, beretter norske Aftenposten.no.

LÆS artikel: Trekker Amazonas-anklager mot klimapanelet

De to forskere havde konkluderet, at 40 procent af Amazonas regnskov kan være sårbar for fremtidige ændringer i nedbørmængder som følge af klimaændringer.

Times Sundays pinligste fejl består i, at de har kaldt de to forskere for ’miljøforkæmpere med ringe videnskabelig ekspertise’, og at deres arbejde var baseret på en forskningsartikel, som handlede om effekter af menneskelig aktivitet på regnskoven, og ikke klimaændringer.

Sunday Times måtte dementere stort set alt

Sunday Times er nu kommet med en rettelse (der kun kan læses af abonnenter på Times Sunday), som dementerer stort set hele artiklen, skriver Aftenposten.no.

De to forskeres arbejde var baseret på saglig forskning, der var vurderet af videnskabelige fagfæller, og Andrew Rowells og Peter Moores arbejder handlede netop om klimaændringer, og Sunday Times var nødt til at rette endnu flere fejl.

I en anden britisk avis, konkurrenten the Guardian, raser professor i journalistik Roy Greenslade i sin blog mod Sunday Times over sagen.

LÆS Roy Greenslade´s blog om sagen: Sunday Times apologises for false climate story in a ‘correction’

Den oprindelige artikel i Times Sunday er nu slettet fra avisen, men kan i stedet læses her: UN climate panel shamed by bogus rainforest claim

Seneste