Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Udland

Sverige: Omfattende eksamenssnyd afsløret

Eksamenssnyd — I Sverige har prøveledere ved universiteterne hjulpet studerende med at snyde sig ind på eliteuddannelser, afslører en dokumentar på Sveriges SVT2.  

Sveriges SVT2 afslører i en dokumentar, hvordan flere hundrede studenter har fusket med ’högskoleprovet’, og det har sikret dem optagelse på svenske eliteuniversiteter med falske prøveresultater. Reporter Samir Bezzazi har brugt otte måneder på at afdække, hvordan det har været muligt.

Se dokumentaren:

Afsløringen blev vist på svensk tv tirsdag aften klokken 22:15, og hele udsendelsen kan ses her (på svensk): Dold (‘Skjult’)

Hele linket: https://www.svtplay.se/video/13851520/dold/dold-sasong-3-avsnitt-6?start=auto

Han har vist, at bagmændene bag snyderiet tjener millioner af svenske kroner på deres bedrageri.

Samir Bezzazi købte elektronisk udstyr af en sælger, han fik kontakt med. Udstyret inkluderede blandt andet en minimal høresnegl, og bagmændene lovede, at han ville få ’leveret’ alle prøvens korrekte svar via høresneglen på eksamensdagen. Han skulle bare sørge for, at den sad i hans øre i eksamenslokalet, så ville personer udenfor meddele ham svarene.

Det virkede. Samir Bezzazi sad ikke i et rigtigt prøvelokale, men i et tv-studie, da han prøvede udstyret af, men han ville have opnået topresultat, hvis han havde været til en rigtig eksamen.

Bedrageret er muligt, fordi de prøveledere, der er ansat af universiteterne til at stå for eksamen, er involveret. De skaffer sig adgang til opgaven halvanden time inden eksamen. Derefter har de og deres hjælpere tid til at finde frem til de rigtige svar, som de meddeleler prøvedeltagerne i høresneglen i eksamensrummet.

Det er ikke lykkedes de svenske myndigheder at få fuskerne dømt ved retssager.

Seneste