Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Tamm vs. Wilhjelm på Universitetsavisen

Universitetsavisen lagde fredag den 11. september lokaler til et scoop af en debat mellem juraprofessor Ditlev Tamm og tidligere folketingsmedlem for VS Preben Wilhjelm. Emnet var noget så saftigt som den 4.600 sider lange beretning fra PET-kommissionen.

Siden PET-kommissionens rambuk af en beretning om PET’s virke under den Kolde Krig udkom i juni, har den været udsat for kritik fra flere sider. Mest iørefaldende har været kritikken af kommissionen for at frifinde periodens justitsministre og regeringer, selv om beretningen dokumenterer, at Folketinget kontinuerligt er blevet vildledt om, hvilke overvågningsbeføjelser, PET har haft.

Den skarpeste del af denne kritik er kommet fra Preben Wilhjelm, tidligere MF for Venstresocialisterne og jurist ved Københavns Universitet (KU), som mener, at kommissionen saver i folkestyrets rødder, når dens fem medlemmer frifinder de skiftende regeringer.

Første direkte konfrontation

I mere eller mindre direkte disputser med Wilhjelm og andre har juraprofessor ved KU Ditlev Tamm taget teten som forsvarer for kommissionens arbejde. Men indtil i fredags har kritiker og forfatter kun krydset klinger gennem kronikker og avisspalter.

For historikere, jurister og andre koldkrigs-aficionados er den 4.600 sider lange PET-beretning en varm sag. Men debatmødet i Universitetsavisens lokaler fredag den 11. september bød også på kræs for andre end feinschmeckere.

Gennem halvanden times diskussion nåede de to debattører omkring politiske forfølgelser, ministerløgne og de demokratisk overvejelser omkring overvågning af lovlige politiske aktører som apartheid- og krigsmodstandere. Læs dobbeltinterviewet i næste udgave af Universitetsavisen og derefter på uniavisen.dk.

Seneste