Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Tillykke med 5 års uddannelse: Her er en Digital Post-besked

Det er en flad fornemmelse at fejre sin kandidattitel med en besked i Digital Post. Giv os i det mindste muligheden for at tilkøbe et fysisk diplom, efterlyser debattøren.

Hvor sidder du, når den kommer? Er du på vej hjem med S-toget? Sidder du på toilettet, eller er du på vej på arbejde?

Notifikationen, der tikker ind fra Digital Post, er den antiklimatiske kulmination på 5 års studier. Tillykke med titlen som kandidat.

LÆS OGSÅ: Eske Willerslev: »Da jeg blev doktor på Københavns Universitet, stod der tre termokander og nogle plastikkrus, og så ellers tillykke med det.«

Indtil for nylig fik nyslåede kandidater og bachelorer et fysisk diplom. I dag er et »digitalt eksamensbevis« alt, hvad det kan blive til. Er de videregående uddannelser virkelig så udsultede, at man ikke engang har råd til et fysisk diplom?

Et lille dokument med stor betydning

Det virker måske som en bagatel, men et fysisk diplom har stor symbolsk betydning.

Da jeg blev hf-student i 2020, fik jeg et fysisk eksamensbevis. Hertil kom alle de festlige ritualer som studenterhue, studenterkørsel og studentergilde. Som mange andre studenter følte jeg mig fejret og lykønsket af alle omkring mig. Også af dem, jeg slet ikke kendte.

Når jeg en dag bliver kandidat, vil jeg også gerne blive fejret og lykønsket. I den perfekte verden ville jeg ønske mig en ceremoni på Frue Plads. Vi færdiguddannede kandidater skulle stå i vores kutter og vente spændt på at gå op på scenen og modtage vores diplomer af rektor og universitetets dekaner.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Sandheden er, at vi overhovedet ikke er i nærheden af det scenarie. Alle ritualer er efterhånden sparet væk. Der er ingen ceremonier på Frue Plads. På Det Humanistiske, Teologiske og Samfundsvidenskabelige Fakultet skal man ikke længere forsvare sit speciale, og man får ikke feedback – medmindre man dumper. Nu får man så ikke engang et diplom tilsendt med posten.

Det virker måske som en bagatel, men et fysisk diplom har stor symbolsk betydning. KU kunne som minimum gøre diplomet til et tilvalg i stedet for et tvungent fravalg. Jeg vil hellere end gerne betale selv, hvis det er det, der skal til.

Jeg håber, at KU’s ledelse vil lytte til mit lille opråb, så jeg kan se frem til lidt mere end en Digital Post-besked, når det bliver min tur til at kalde mig kandidat.

Seneste