Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Eske Willerslev: »I Danmark nyder akademikere ikke nogen særlig status, men jeg synes sgu, vi skal fejre hinanden«

Kultur — Eske Willerslev vil have stoltheden tilbage på Københavns Universitet, især vil han genindføre ritualer og ceremonier for at højne arbejdsglæden blandt studerende og ansatte.

»Jeg var stor modstander af alle reaktionære traditioner, da jeg var yngre, jeg havde fx ikke nogen studenterhue, men det har jeg fuldstændig ændret holdning til,« siger Eske Willerslev.

Siden 2015 har han pendlet som professor mellem København og Cambridge, og i begyndelsen var han skeptisk over for den højstemthed og pyntesyge, der herskede i Cambridge, men han blev omvendt, da han mærkede, hvordan hans ryg faktisk blev rankere af traditionerne.

Og i dag er han tilbage med et opråb til ledelsen:

»Københavns Universitet kunne lære så meget af Cambridge,« siger han og henviser til den emblematiske kraft, der ligger i de historiske ritualer, den konservative etikette – og i bling af enhver art.

Du er stolt af at være del af et fællesskab, hvor folk knokler og når nogle vilde resultater.

Eske Willerslev om ritualets symbolske kraft

Hans pointe er, at det ikke handler om blikket udefra, men om det blik, man har på sig selv og hinanden universitetet:

»Du opper dig simpelthen, når du tager din doktorkappe på eller sætter en orden på din revers. Og du betragter dine kollegaer med beundring, for du er stolt af at være del af et fællesskab, hvor folk knokler og når nogle vilde resultater.«

På Københavns Universitet er det sløjt med fejringerne. Det vidner også debatten i Uniavisen om, hvor både studerende og ansatte med jævne mellemrum begræder tabet af traditioner, der fx har skrottet specialeforsvaret på mange fakulteter og henvist alle studerende til at printe deres eget kandidatbevis via eBoks.

»Jeg kan slet ikke holde det ud,« siger Eske Willerslev:

»Da jeg blev doktor på Københavns Universitet, stod der tre termokander og nogle plastikkrus, og så ellers tillykke med det.«

Til gengæld er Eske Willerslev slet ikke i tvivl om, at KU kan blive verdens bedste universitet.

Læs hans konkrete bud på, hvad det kræver – i efterårets magasin, der lander i standerne på campus fredag den 2. september.

Seneste