Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Tour de læsesal

RUNDVISNING – Mangler du et sted at fordybe dig i bøgerne, så læs vores guide til de 11 bedste læsesale i København for universitetsstuderende.

Foretrækker du Studenterhusets beskedne læsesal i Købmagergade, med patina og med udsigt til det 373 år gamle Rundetårn og grønne træer lige uden for vinduet?

Eller er du mere til Diamantens ‘Læsesal Øst’, der har plads til mange gange flere studerende i snorlige rækker fordelt ud over to etager i en moderne og stilfuld bygning?

Tjek vores guide over, hvad vi mener, der er de 11 bedste læsesale i København, og se hvor de ligger. God læsesals-jagt.

Foto: Anders Fjeldberg

Studentershusets i Købermagergade 52:

Studenterhusets læsesal på 1. sal er overskuelig. Der er kaffe og kage i caféen nedenunder, og ser man ud ad vinduerne er der udsigt til Rundetårn og grønne træer. Måske ikke så dårligt, hvis et historisk sus hjælper på evnen til at kunne koncentrere sig.

Juras ene læsesal, Bispetorv 1-3:

Jura har to steder med læsesale. Den ene ligger i Bispetorv Anneks og er en fin, gammel sal med højt til loftet og en flot lysekrone i midten af det hele – og plads til et smil.

Juras anden læsesal, Studiestræde 34:

Jura har også en anden læsesal, der ligger i biblioteket i Jurahuset og fordelt over flere etager. Der er en del ‘traditionelle læsesiddepladser’ og en stille-læsesal .

Samfundsvidenskabs læsesal, Gothersgade 140:

Det Samfundsvidenskabelige Fakultet har en ‘samling af læsesale’ i dets fakultetsbibliotek. Der er en stor læsesal, men mest karakteristisk for stedet er nok de mange grupperum med en afslappet indretning. Læg fx mærke til ‘pyramidestolen’ i baggrunden af billedet.

Diamantens Læsesal Øst, Slotsholmen:

Diamanten har en meget stor læsesal på første etage. Der er også sofaer og puder i et hjørne, hvis man har brug for et hvil.

Diamantens ‘Den gamle læsesal’:

I Diamanten er der en anden, stor læsesal, men den er lidt ældre og meget stilfuld. Den er nok det nærmeste, man kommer indtrykket af den traditionelle læsesal på et universitet med en vis historisk pondus. Den hedder både Læsesal Nord og Den gamle læsesal. På en af dens pladser sad Vladimir Lenin og studerede, mens han opholdt sig i København i to måneder i 1910.

Læsesal KUB Nord, Nørre Alle 49:

Det Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakultetsbiblioteks læsesal, og der er flere lokaler, men billedet viser det største af dem, der har god plads og et stort vægmaleri.

Læsesal på CSS i bygning 5, Øster Farimagsgade 5:

Læsesalene på CSS (Center for Sundhed og Samfund) er spredt ud over hele det gamle kommunehospital, som CSS ligger i. Det er lidt svært at finde én sal, der er karakteristisk for alle læsesalene. Der er en større læsesal, men billedet her viser et lidt mindre rum blandt flere.

KUA’s læsesal i Fakultetsbiblioteket på 1. sal, Njalsgade 112:

I Det Humanistiske Fakultetsbibliotek på Amager er der to læsesale i to etager. Det her er den nederste af dem, på første sal, med meget lys og god plads.

KUA’s stillelæsesal på 2. sal, Njalsgade 112:

Her er læsesalen på anden sal, og det er en stillelæsesal med god udsigt til grønne træer og det relativt nye bygningskompleks ‘KUA2’ i baggrunden.

Læsesalen i biblioteket på Frederiksberg Campus, Dyrlægevej 10:

Der er en fin læsesal på første etage i biblioteket, med fred og ro. I stueetagen nedenunder er der et stort fællesrum, hvor der er mulighed for også at lave gruppearbejde. Biblioteket har fra maj 2015 heddet: Københavns Universitetsbibliotek Frederiksberg

Panums læsesal i bygning 14 på Blegdamsvej 3C:

Endelig er der Panums store læsesal i Panumbygningen (der opførtes i årene fra 1971 til 1986) med klare, markante 70’er-farver og med et åbent landskab udstyret med læsepulte.

anfj@adm.ku.dk

Seneste