Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Tre forskere fra Københavns Universitet får 18 millioner kroners Advanced Grant

Navne — Det Europæiske Forskningsråds største individuelle bevillinger for 2019 er uddelt. Tre forskere fra Københavns Universitet er sluppet gennem nåleøjet til et Advanced Grant.

Tre forskere fra Københavns Universitet, Dan Zahavi, Morten Axel Pedersen og Martin Bizzarro, er blandt årets internationalt udvalgte forskere, der modtager et Advanced Grant fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC).

Advanced Grant er den mest prestigefulde individuelle forskningsbevilling, som ERC uddeler årligt under EU’s forskningsprogram Horizon 2020. Bevillingen gives til etablerede forskere med et originalt og banebrydende projekt under vingerne. De tre forskere får hver 18 millioner kroner til deres forskningsprojekt fordelt over fem år.

Filosoffen: Hvem er vi?

Forskerne kommer fra tre forskellige fakulteter på Københavns Universitet, og det er tre vidt forskellige forskningsprojekter, som i år støttes af ERC.

Det er helt klart den ansøgning, jeg har brugt mest tid på gennem årene

Dan Zahavi, Advanced Grant-modtager

Dan Zahavi, der er professor ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling (Center for Subjektivitetsforskning) på Det Humanistiske Fakultet, modtager bevillingen til sit projekt Who are we? Self-Identity, Social Cognition, and Collective Intentionality.

Forankret i filosofien vil projektet forsøge at besvare spørgsmålet ‘Hvad vil det sige at føle, tænke og handle om del af en gruppe, som et vi?’. Projektet vil dermed undersøge sammenhængen mellem menneskets selv-identitet og kollektive identitet, og dets evne til at indgå i et fællesskab.

Dan Zahavi er overvældet over anerkendelsen og ser frem til at komme i gang med projektet:

»Det er helt overvældende. Ikke kun på grund af de mange penge, men også på grund af den videnskabelige anerkendelse. Det er helt klart den ansøgning, jeg har brugt mest tid på gennem årene. Nu glæder jeg mig blot til at kunne komme i gang med projektet,« siger han til Uniavisen.

Antropologi møder computervidenskab

Ved Institut for Antropologi på det Samfundsvidenskabelige Fakultet er den anden Advanced Grant-modtager, professor Morten Axel Pedersen, i gang med sit nye tværfaglige forskningsprojekt DISTRACT – The Political Economy of Distraction in Digitized Denmark. Sammen med en håndfuld andre forskere vil Morten Axel Pedersen udvikle viden om opmærksomhedens politiske økonomi. Projektet søger at kombinere alt det bedste fra antropologien med alt det bedste fra data science og kvantitativ samfundsvidenskab for at skabe nogle nye datavidenskabelige metoder.

For Morten Axel Pedersen kunne bevillingen ikke komme på et bedre tidspunkt:

Der er tale om et ægte tværvidenskabeligt forskningsprojekt

Morten Axel Pedersen, Advanced Grant-modtager

»Det tværfaglige forskningsmiljø på Copenhagen Centre for Social Data Science (SODAS) får hermed endnu et boost og dette samtidig med, at vi er fuld sving med at udvikle den nye kandidatuddannelse i Social Data Science, der vil blive udbudt ved det Samfundsvidenskabelige Fakultet fra 2020,« siger han.

»Personligt er det, som gør mig allermest glad ved bevillingen, at der tale om et ægte tværvidenskabeligt forskningsprojekt, der kombinerer dataformer og analysemetoder fra samfundsvidenskab og kulturanalyse med computervidenskab.«

Bizzarro i cirkler om solen

Sidst, men ikke mindst, er der gået et Advanced Grant-legat til Martin Bizzarro, professor ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultets Center for Stjerne- og Planetdannelse på Statens Naturhistoriske Museum. Hans forskningsprojekt, Probing the history of matter in deep time, cirkulerer om solsystemets oprindelse. Hvilke omstændigheder skabte vores solsystem og dermed forudsætningerne for beboelige planter som vores egen? Det vil han de næste fem år forsøge at besvare.

Det demonstrerer, at ens igangværende forskning faktisk er førende inden for feltet

Martin Bizzarro, Advanced Grant-modtager

»Det er en fantastisk følelse at få sådan en pris, fordi det demonstrerer, at ens igangværende forskning faktisk er førende inden for feltet. Det nye legat tillader mig at hellige ressourcer til et forskningsprojekt, som måske kan resultere i banebrydende opdagelser,« siger Martin Bizzarro.

ERC har uddelt Advanced Grants siden 2008, og i alt 21 forskere fra Københavns Universitet har i tidens løb modtaget de fornemme bevillinger.

Seneste