Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Uddannelse til ... at være menneske

KLUMME – Kom og vær med til at sige nej på Christiansborg Slotsplads 14. maj til de indskrænkninger i vores uddannelsesmuligheder, som bliver resultatet af de foreslåede adgangsbegrænsninger på kandidatuddannelserne, skriver en studerende.

I dag skal man lede længe efter unge mennesker, som ikke bekymrer sig om det der med at vælge den rigtige uddannelse.

Det er faktisk ikke så underligt, for dette valg bliver i høj grad bestemmende for, hvad de kan og skal beskæftige sig med resten af livet.

Er disse unge forkælede, fordi de ikke blot stiller sig tilfredse med at vælge det, som er mest ‘produktivt’ for samfundet?

Kreativitet og uddannelse hører sammen

Nej, det synes jeg faktisk ikke. Jeg tror, det er fuldstændigt grundlæggende for mennesket, at det ikke blot har behov for at indgå meningsfyldt i et fællesskab, som har brug for det og anerkender det.

Det har også behov for at blive inspireret, bruge sin kreativitet, gribe lykken når den titter frem og have frihed til at gå sine egne veje.

Eller, sagt på anden måde: Det har behov for plads til at udvikle og uddanne sig som menneske.

Uddannelse for hvem?

Lyder det hippie-agtigt? Det er i hvert fald en fortælling om uddannelse, som har trange kår i en tid, hvor ord som ‘Produktivitetskommission’, ‘Kvalitetsudvalg’ og ‘Studiefremdrift’ fylder op i alle tilgængelige nyhedsmedier og debatfora.

Jeg tror nu alligevel, jeg synes, at det er en ret vigtig pointe: At vi kun lever en gang, og at vi derfor gerne vil have lov til at kræve, at det danske uddannelsessystem ikke bare skal være til for erhvervslivet, men også for os som borgere.

Vi vil være mere end arbejdsbatterier. Vi vil være mennesker, og vi vil have uddannelser, som også danner os som mennesker.

Frie muligheder sikrer dannelsespotentialet

I dag har vi muligheden for at tage en kandidat og gå i dybden med vores faglighed, og vi har mulighed for at vælge blandt en mangfoldighed af store og små uddannelser, som hver har deres særegne og vigtige fokus.

Indtil for kort tid siden havde vi også relativt gode muligheder for at melde SU fra i en periode og studere på deltid, hvis vi gerne ville have noget praksiserfaring gennem et studiejob, uden at gå ned med stress af den grund.

Det er muligheder og friheder som disse, som er med til at sikre dannelsespotentialet i vores uddannelsessystem.

Den sande kvalitet

Desværre er vi langsomt, men sikkert på vej til at miste denne dimension: Når man fjerner unge menneskers mulighed for at tage en kandidat og fordybe sig i de emner, de brænder for.

Når man stempler bestemte uddannelser som ’overflødige’ og lukker dem blot på grund af deres størrelse, eller når man tvinger studerende til at bruge samlet 60 timer om ugen på studier og det livsnødvendige studiejob, er der ikke tale om hverken kvalitet eller produktivitet.

Der er blot tale om et fremtidsscenarie passende til robotter, men ikke til rigtige mennesker af kød og blod med rigtige drømme og ambitioner.

Det synes jeg faktisk godt, vi kan tillade os at sige pænt nej tak til. Det gør jeg sammen med studerende fra hele uddannelsessektoren d. 14. maj på Christiansborg Slotsplads, og jeg håber du vil være med.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste