Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Uddannelsesminister: Der er ingen ultimative krav i reformudspillet

Kandidatudspil — Det er ikke et krav fra regeringens side at forkorte kandidatuddannelser, lyder den seneste melding fra uddannelses- og forskningsministeren efter opråb fra oppositionspartier.

Det er ingen ultimative krav i regeringens nyeste uddannelsesudspil.

Det gælder også det omstridte forslag om at forkorte op mod halvdelen af de nuværende kandidatuddannelsespladser.

Sådan lyder den seneste melding fra uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M), der torsdag den 29. marts udtaler sig til Politiken (kræver login).

Her bliver hun spurgt, om hun vil være klar til at pille forslaget om forkortede kandidatuddannelser ud af reformen.

»Jamen der er jo ikke noget, der er ultimativt her. Jeg står ikke ved indgangen til forhandlingslokalet og beder dem om at aflægge et troskabsløfte over for regeringens udspil en til en – det er jo derfor, vi inviterer til politiske forhandlinger,« siger Christina Egelund til Politiken.

Tidligere på måneden præsenterede SMV-regeringen sit reformudspil ’Forberedt på Fremtiden 1’, der lagde op til markante ændringer i fremtidens kandidatuddannelser.

LÆS OGSÅ: Dit overblik til hovedpunkterne i det nye kandidatudspil 

Blandt hovedpunkterne var et forslag om at forkorte udvalgte kandidatuddannelserne til nye, 1¼-årige kandidatuddannelser med et tydeligt arbejdsmarkedssigte, at udvide den nuværende erhvervskandidatordning samt øge antallet af internationale studerende.

Næsten samlet opposition siger fra

Reformudspillet har siden mødt kritik fra flere sider. Torsdag sendte otte ud af ni partiledere i oppositionen et åbent brev til uddannelses- og forskningsministeren, hvori de opfordrede til at genstarte forhandlingerne om en kandidatreform.

Her tilkendegav de otte partiledere – som tæller alle oppositionspartier med undtagelse af Danmarksdemokraterne – blandt andet, at de er åbne for mere fleksible uddannelsesveje og større tilknytning til arbejdsmarkedet.

»Vi har dog svært ved at se, hvordan etårige kandidatuddannelser vil løse de udfordringer, vi står overfor.

I stedet ser vi med meget bekymrede øjne på de udfordringer reformen kan medføre. Både universiteter, økonomer og aftagere har påpeget, at en så dramatisk svækkelse af det faglige niveau risikerer at forringe både kandidaternes faglige niveau, universiteternes mulighed for at gøre sig gældende på europæisk og internationalt plan og Danmarks produktivitet,« skriver de i brevet, som kan læses i Altinget.

I brevet opfordrer partilederne derfor ministeren til ikke at lægge sig fast på de kortere kandidatuddannelser.

Seneste