Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Udland

Uni alla bolognese - i år med hår i

INTERNATIONALT - Universitetsavisens engelsksprogede søstermedie rapporterer fra Bologna-festen i Budapest og Wien. Inden da kan du blive klædt på til diskussionerne om den europæiske uddannelsesssamkøring

Bolognaprocessen går groft sagt ud på at skabe et »European Higher Education Area«, som vil gøre – og i flere tilfælde allerede har gjort – det lettere at studere internationalt. Processen harmoniserer de forskellige landes grader og meritter, så studieforløb skal overføres og veksles fair og gennemskueligt.

I år holder processen 10-års-jubilæum, og i den anledning er årets Bologna-topmøde mest af alt en skulderklappende fest for de mange eurokrater og nationale delegerede, som har arbejdet reformerne igennem. Den 11. marts mødes de i Budapest, hvorfra de samme eftermiddag, i ‘nostalgi-tog’ med spisevogn og middag, ruller videre mod Wien, hvor de lige kan nå at trække i aftentøjet, før der er gallabal og vals på slottet Hofburg.

Og udenfor står studentergrupperne og fryser, mens de demonstrerer mod markedsgørelse og kvantificering af kvalitet i uddannelserne, så alt er som det plejer.

Eller er det?

Wienervalsen hakker

Universitetsavisens engelsksprogede søster University Post rapporterer, at Bologna-processen i år er løbet ind i uventet knas.

Et modtopmøde i Wien vil henlede opmærksomheden på nedskæringer rundt om i universitets-Europa, og her får man uventet ammunition fra en ny rapport fra EU-kommissionen, der påpeger, at margarinen bliver smurt tyndt på i EU for tiden. Universiteterne får cirka de samme penge som førhen, siger rapporten, men der er flere studerende om at dele dem.

Samtidig peger universiteternes egen lobbyorganisation European University Association på, at bachelorgraden fortsat ikke er gangbar vidensvaluta på arbejdsmarkedet, i direkte modstrid med hensigterne i Bolognasamarbejdet.

Andre leder også efter hår i bolognesen. Læs University Post om stemningerne forud for Bologna-mødet.

Følg Bolognaprocessen i den kommende tid på University Post.

Seneste