Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Uni-politik: SU når priserne stiger

Uni-politik — Uniavisen har spurgt de politiske partier, hvad de mener på en række punkter af betydning for studerende og ansatte ved Københavns Universitet. I dag om partierne mener, at SU bør følge den øvrige prisudvikling. Partierne har haft lejlighed til at svare ja, nej eller måske. Desuden bringer Uniavisen de kommentarer, som partierne eventuelt har knyttet til svaret.

Svar: Måske.

Begrundelse: Studerendes økonomi udgøres normalt af en kombination af både SU og studiejob, og de studerendes økonomi skal derfor ses på i sin helhed. Konkret har Venstre foreslået at give de unge flere muligheder ved at afskaffe de studerendes fribeløb i sommermånederne, så de kan arbejde, det de vil, uden at blive modregnet i SU’en. Det kan give de studerende flere penge mellem hænderne.

Svar: Ja. SU bør følge den øvrige prisudvikling.

Begrundelse: Det er en stor sejr, at SF i SU-forligskredsen har fået presset igennem at SU’en, der i mange år har været mindre-reguleret, igen skal følge pris- og lønudviklingen. Det vil vi fastholde, at den også skal fremover i forligskredsen. Vi kræver desuden en ny inflationspakke med i regeringsgrundlaget, hvor der sendes penge til unge.

Svar: Ja.

Begrundelse: I en tid med stigende priser vil Radikale Venstre kæmpe for studerende og andre med de laveste indtægter – ikke gøre det sværere for dem. Og vi skal holde fast i den lige adgang til uddannelse. Det er en grundsten for Danmark.

Svar: Ja. 

Begrundelse: I årevis har SU’en ikke fulgt med den øvrige prisudvikling. Nu stiger priserne samtidig voldsomt, og det er fuldstændigt uholdbart. SU’en er i forvejen for lav. Enhedslisten mener, at SU’en bør hæves med 1.000 kr. om måneden, og følge løn- og prisudviklingen.

Svar: Nej. SU skal ikke følge den øvrige prisudvikling.

Begrundelse: Konservative ønsker en begrænset stigning i SU’en – ligesom vi kendte det fra Thorning-regeringens tid.

Svar: Nej.

Begrundelse: SU’en skal justeres, men ikke nødvendigvis efter prisudviklingen – prisudviklingen er jo et udtryk for, hvad den almindelige dansker køber. Studerende har ikke samme diversitet i udgifter som en dansk familie.

Svar: Måske. 

Begrundelse: Nye Borgerlige mener, at SU’en bør inflationsreguleres – som minimum frem mod 2035.

Svar: Ja. SU bør følge den øvrige prisudvikling.

Svar: Ja. 

 

 

Svar: Ja.

Svar: Måske.

Begrundelse: På nuværende tidspunkt er det ikke en løsning, som Socialdemokratiet er klar til at gå med. Det er klart, at den nuværende situation kan give de studerende så svære vilkår, at vi er nødt til at kompensere. Men vi kan ikke kompensere alle, og derfor er det ikke et forslag lige nu. Det sagt – så afviser vi ikke, at det kan komme på tale.

 

Svar: Måske.

Begrundelse: I en tid som nu med stigende inflation bliver alles penge mindre værd. Og hvis man så siger, at SU bare skal følge den øvrige prisudvikling, betyder det, at man som studerende på SU procentvis vil få en større ”lønforhøjelse” end alle andre borgere i Danmark. Så det er svært bare at svare ”ja” til dette.

 

 

Læs hér, om partierne mener, at universiteternes administrative belastning skal reduceres.

Seneste