Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Univalg 2023: Her er de nye medlemmer af bestyrelsen

Resultat — Univalget 2023 er afgjort. To VIP’er, en TAP og en studerende er valgt ind i KU’s bestyrelse. Uniavisen var med, da resultatet blev offentliggjort.

Preben Liljendahl kommer ind i bestyrelseslokalet med en stak papirer under armen, sætter sig ned og lægger ansigtet i alvorlige folder.

Han er chefkonsulent i Valgsekretariat og ansvarlig for afviklingen af univalget 2023. Om lidt skal han afgøre skæbnen for de fremmødte kandidater.

Offentliggørelsen foregår onsdag den 29. november i bestyrelseslokalet på Frue Plads. Mange af studenterkandidaterne er mødt op, men man skal spejde længere efter opstillede blandt de ansatte.

Jeg er rigtig glad for, at vi vandt, men jeg ved også, at det ikke kun er mig, der har trukket læsset

Signe Berner, spidskandidat, Studenterrådet

Resultatet lyder: Jesper Grodal og Pia Quist fra Inddrag Forskerne! er genvalgt til de to VIP-pladser i bestyrelsen. Blandt TAP’erne er Dorte Brix fra listen TAP i bestyrelsen også blevet genvalgt.

Hvad angår de studerende, er det endnu engang Studenterrådet, der formår at sende sin spidskandidat, Signe Berner, ind i bestyrelsen. Dermed kommer hun til at gøre sin partifælle Kevin Hangaard Olesen selskab.

Stemmeprocenten blandt VIP’erne er 22,4, for TAP’erne er den 27,0 og for de studerende er den 14,0.

Frit Forum slår Konservative Studerende

Efter offentliggørelsen af resultaterne benytter Uniavisens udsendte lejligheden til at fange de fremmødte til en reaktion. Først og fremmest vinderen blandt de studerende.

»Jeg er rigtig glad for, at vi vandt, men jeg ved også, at det ikke kun er mig, der har trukket læsset. Det er alle de gode folk i Studenterrådet, som har kæmpet den store kamp,« siger Signe Berner.

Resten af dagen står på gløgg og æbleskiver med Studenterrådet og senere på dagen skal hun til aktion mod nedskæringer i SU’en.

Christian Ramon stillede op som spidskandidat for listen Politrådet, der rev sig løs fra Studenterrådet i 2021. Signe Berner og Christian Ramon krydser hinanden på vej ud af bestyrelseslokalet og lykkeønsker hinanden med en krammer.

Selv om Christian Ramon ikke vandt plads i bestyrelsen, er han glad for Politrådets resultater til årets valg.

»Vi er rigtig godt tilfredse med valgresultatet. De sidste tre valg er vi gradvist gået frem i stemmeprocenten til bestyrelsen, og det viser jo bare, at der er flere og flere studerende, der er enige i den politik, vi gerne vil føre,« siger han.

Når vi går ind i den nye valgperiode, har vi lært en masse af at tale med de andre lister, og det vil vi selvfølgelig blive ved med

Pia Quist, spidskandidat, Inddrag Forskerne!

Selvom Frit Forum ikke får plads i bestyrelsen, har spidskandidaten, Thomas Holst Padkjær, svært ved at holde begejstringen tilbage:

»Det ser ud til, at vi er blevet fordoblet sammenlignet med sidste år. Det er en kæmpe sejr,« siger han.

Han tror især, det skyldes Frit Forums nye mærkesager.

»Vi har prøvet at sætte en mere progressiv dagsorden med spørgsmål om klima og gratis tamponer. Det har tydeligvis virket,« siger Thomas Holst Padkjær.

Formand og næstformand for Konservative Studerende i København, Marlene Budolph og Karoline Haarder, har siddet for bordenden og sendt et hav af messenger-beskeder under oplæsningen af resultatet. Efter mødet er slut, fanger Uniavisen Karoline Haarder, som først og fremmest er skuffet over stemmeprocenten:

»Det er problematisk, at det kun er 14 procent af de studerende, der vælger at stemme til et valg, som er så vigtigt,« siger hun og tilføjer:

»Universitetet har haft et mål om at gøre univalget mere synligt i år, men det har tydeligvis ikke virket.«

Konservative Studerende må også se sig slået af deres socialdemokratiske modkandidater, som de ellers har kørt tæt parløb med i valgkampen:

»Frit Forum er blevet større end os. Vi har ellers været vant til at være ’storebror’ i oppositionen. Det er selvfølgelig lidt vemodigt, men vi er glade for, at det er Frit Forum frem for Studenterrådet, som er gået frem.«

Ansatte på telefonen

Vi fanger TAP-valgte Dorte Brix på en telefonforbindelse, fordi hun ikke kunne nå til offentliggørelsen.

»Jeg er superglad for at blive valgt igen, men jeg vil også gerne sige mange tak til min modkandidat for en god valgkamp. Nu glæder jeg mig til at trække i arbejdstøjet og kæmpe for, at administrationsreformen bliver en så skånsom proces som muligt.«

Hos Inddrag Forskerne!, som beholder sine to pladser i bestyrelsen, er der også begejstring over resultatet.

»Jeg er lettet over, at vi får lov til at fortsætte, så vi kan sikre kontinuitet i det arbejde, vi er i gang med. Når jeg kigger på tallene, er jeg også rigtig glad for den store opbakning, vi har fået,« siger Pia Quist og tilføjer:

»Men vi kan jo også se, at de andre lister har fået mange stemmer. Når vi går ind i den nye valgperiode, har vi lært en masse af at tale med de andre lister, og det vil vi selvfølgelig blive ved med.«

Seneste