Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Vi viste folk på gaden Københavns Universitets logo. Men vidste de, hvad det var?

Voxpop — Universitetet har skrottet fakultetslogoerne og satser hårdt på det vinrøde kongelogo, men kan folk, der går lige forbi hoveddøren, mon genkende det?

Københavns Universitet har for nylig skrottet et helt udvalg af logoer og vil nu udelukkende markedsføre sig med sit vinrøde, runde logo med kong Christian 3.

Sådan gjorde vi:

Vi spurgte 12 mennesker: Kender du det her logo? Og hvis du ikke gør, kan du så regne ud, hvilken organisation eller virksomhed, det symboliserer? Nedenfor er det runde logo, vi viste dem.

Kongelogo

Vi har lavet en voxpop blandt folk, der spadserer forbi universitetets hoveddør på Frue Plads. Den indikerer, at de færreste forbipasserende genkender logoet som Københavns Universitet.

Som et par facere har vi taget opstilling på hjørnet af Krystalgade og Fiolstræde ved det gamle universitetsbibliotek. Vi har printet det runde kongelogo (minus de to mindre kugler, den vandrette streg og teksten KØBENHAVNS UNIVERSITET) ud på et A4-ark, som vi præsenterer folk på formiddags-strøgtur.

Læs også: »Farvel til duen og slangen, manden og lindormen – nu er der kun ét logo på Københavns Universitet«

De fleste sætter tempoet op og haster forbi os med bortvendte ansigter i negativ forventning om, at vi vil prakke dem noget på. Allligevel lykkes det os at komme til at tale med tolv mennesker denne dag.

Kirken, politiet – eller KU?

Først er der hul igennem til de to pensionister Jonna Kær (81) og Gerda Jensen (85).

»Nej,« svarer de begge, da vi viser dem logoet, inden de fortsætter: »Vi har aldrig nogensinde set det før.« Logoet siger dem så lidt, at de helt opgiver at skyde på, hvad det symboliserer.

De næste, der vil snakke, er et forældrepar, der har børnene Elliott og Astrid med på bytur. Deres mor er Sidsel Rud, 32 år og cand.merc., og hun siger:

»Nej, jeg kender ikke logoet, men har det noget med Danmark og Sverige at gøre, for der er løver og en kongekrone i det?« ræsonnerer hun.

Hendes mand, David Pelesic (38), er uddannet slagter og har heller ikke set logoet før, men siger, at han umiddelbart tænkte, at det kunne have noget med kirken eller politiet at gøre.

Sidsel Rud bliver tilbudt et gæt, og rammer hun plet, da hun siger: »Er det Københavns Universitet?«

Forbinder ikke konge og løver med noget

Den næste, der stopper, er Maria Enevoldsen på 23 år, der er ‘in between things’, når det gælder beskæftigelse.

Hun har heller ikke set logoet før, men bemærker, at kongen og de tre løver springer i øjnene. Det giver hende bare ikke nogen umiddelbare associationer.

Kostas Katsines

Kostas Katsines (foto til højre), der studerer 3D grafik på True Max Academy, er kort og kontant i sit svar:

»Nej. Jeg ved ikke, hvad det er, og jeg kan heller ikke gætte det,« siger han.

Heller ikke Didde Larsen, 20, der arbejder i en tøjbutik, kender logoet eller kommer tæt på Københavns Universitet med sit bud:

»Jeg kender løverne. Det ligner noget kongeligt,« siger hun.

Journalist rammer plet

Så er der mere held hos Elizabeth Sand, 27. Hun er uddannet journalist, men på barsel og ude og gå en tur med sin barnevogn.

»Er det ikke noget med jura – og Københavns Universitet?« siger hun og afslører, at hun har læst læst en artikel i Uniavisen via Facebook om, at Københavns Universitet (KU) har samlet alle fakulteternes logoer til ét.

Analyse fører til svar

Ester Gregersen

Ester Gregersen (til højre), 70, er pensioneret magister i sociologi, og hun tager sig god tid til at nærstudere både grafik og tekst.

»Nej. Jeg ved ikke, hvad det symboliserer,« siger hun først, men tilføjer så, at »det er noget med København, for der står jo ’Hafniensis’.«

Da hun får det rigtige svar, ærgrer hun sig lidt:

»Så det er Københavns Universitet … og jeg har endda gået på det og har sikkert haft logoet stående på mit magisterkort,« siger hun.

Hun synes i øvrigt, at logoet signalerer fortid, selv om universitetet sikkert ønsker det modsatte, som hun siger.

Frederik Kaptain

Frederik Kaptain (til højre) er 25 og projektleder på Kristeligt Dagblad og har aldrig set logoet før, men også han giver sig i kast med en analyse, der giver pote:

»Hvad er det, der står på latin? … Hafniensis … og så er der et årstal? Det må være et fakultet på Københavns Universitet,« siger Frederik Kaptain, der arbejder med marketing og er trænet i at se på logoer.

Genkender kongelogoet … næsten

Mikkel Littau, 22, læser på Roskilde Universitet (RUC), men skal skifte til historie ved Københavns Universitet til næste sommer.

»Det ligner noget med Folketinget. Jeg har ikke lige set den konstellation før. Er det et gammelt logo?« spørger han.

Da han får det rigtige svar, siger han, at han godt kender logoet, men at han er vant til at se det med de to runde bobler og stregen nedenunder, hvor der står KØBENHAVNS UNIVERSITET.

Mikkel Littau
billede: Anders Fjeldberg
Nicolai Nordentoft
billede: Anders Fjeldberg

Nicolai Nordentoft, 31, har barsel fra sit job som senioranalytiker i Danske Bank. Også han melder pas.

»Jeg kender det ikke,« siger han, og da han bliver bedt om et gæt, svarer han: »Er det noget med kongehus eller retsvæsen?«

Da også han får det rigtige svar, siger han: »Det udstråler ikke uddannelse.«

Seneste