Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Video: De studerende strejkede for klimaet – med stjernebesøg, klimagryde og genbrugstøj

Klima — Fredag den 15. marts stod mange undervisningslokaler halvtomme på CSS. I stedet klimastrejkede de studerende ved at tage til alternativ undervisning med oplægsholdere som økonomiprofessor Peter Birch Sørensen og klimaaktivist Anders Morgenthaler. Uniavisen var med.

Det var en ikke en normal demonstration, der blev afholdt på CSS i fredags.

Det kunne man hurtigt konstatere, da man trådte ind på det gamle kommunehospital og dårligt kunne få øje på et banner eller høre et slagord.

De studerende, der strejkede fra undervisningen i klimaaktivismens navn, befandt sig omvendt i klasselokaler, hvor prominente oplægsholdere endevendte alt fra Paris-målene til klimapolitikken på Københavns Universitet.

Grønt BNP nu

I Katedralen, populært bare kaldet Katten, var Peter Birch Sørensen, økonomiprofessoren, der for nylig blev afsat som formand for regeringens klimaråd, en af hovedattraktionerne. Udstyret med et væld af – ret deprimerende – grafer kritiserede Birch Sørensen blandt andet den danske indsats på klimaområdet.

Professoren, der er en af de førende forskere i det grønne BNP, gentog, at regeringens aktuelle klimaplaner sænker tempoet i den grønne omstilling, så det efter 2020 falder til cirka en fjerdedel af det nuværende tempo.

Undervejs fiskede han også efter input fra salen. Da han ikke fik nogen, blev tonen skarpere:

»I må lige tage jer sammen. I mener, vi skal gøre en hel masse. Hvorfor?«

Svaret fra de studerende var blandt andet, at Danmark skal gå forrest og sætte barren højt for andre lande.

Tvang klima på skemaet

Det handlede dog ikke kun om de store nationale og internationale linjer under klimastrejken. Det handlede også om det lokale. I et undervisningslokale på CSS havde SIMA (Samfundsfaglig Klimaindsats), arrangøren bag strejken, inviteret prodekan for uddannelse på SAMF, Andreas De Neergaard, til en debat om, hvordan fakultetet kan byde på mere og bedre klimaundervisning.

Netop det var hovedtanken bag klimastrejken på CSS. De studerende med SIMA i front tvang oplæg af Peter Birch Sørensen, Anders Morgenthaler og co. ind på skemaet i en protest mod den nuværende undervisning.

»Det overordnede formålmål er, at vi vil råbe politikerne op … Men vi har også et andet ben i det her på KU og på CSS, for som universitetsstuderende strejker vi, fordi vi vil undervises mere i klima og bæredygtighed. Vi vil have det på vores pensum,« sagde Amanda Büchert, tidligere formand for Studenterrådet og en af arrangørerne bag strejken, til Uniavisen.

»Vi ville ikke bare sige, hvad vi er sure over. Vi vil sige, hvad vi vil have,« tilføjede hun med henvisning til den alternative undervisning.

Men under klimastrejken var der også studerende, der bare brugte tiden på at få lappet den tohjulede i et cykelværksted, spiste ‘klimagryde’ i fælleskøkkenet eller gik på jagt efter genbrugstøj på et tøjbyttemarked.

Uniavisen var med live. Se eller gense videoerne fra klimastrejken herunder.

Peter Birch Sørensens oplæg:

Interview med Amanda Büchert:

Live fra cykelværkstedet:

Live fra tøjbyttemarkedet:

Live fra folkekøkkenet:

Seneste