Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
I mange af KU’s kantiner køber man maden til vægtpris – men i kantinen i bygning 23 på Søndre Campus kan man risikere at betale 10 procent for meget, hvis man vælger den forkerte vægt.
Ændring 12/11 kl. 10:30: Uniavisen har anonymiseret kilden efter vedkommendes eget ønske.
Hvad vejer mest: Et kilo daahl eller et kilo bolognese? Spøg til side, et kilo vejer naturligvis et kilo, bare ikke, når man vejer det på frokostvægten i den store kantine i bygning 23 på Søndre Campus.
Ligesom i de fleste andre kantiner på Københavns Universitet skal man her veje sin mad, før man betaler for den. Men der er penge at spare, hvis man vælger den rigtige vægt – de vejer nemlig ikke ens.
Det har et par medarbejdere i KU’s IT-afdeling opdaget. En af dem siger til Uniavisen, at han ser vægtenes vilkårlighed som uretfærdig.
»Det er i forvejen dyrt at spise frokost her,« mener han. »Og så finder vi ud af, at vi også risikerer at betale overpris.«
En kollega havde opdaget, at han kunne spare 12 kroner på sin frokost ved at vælge en vægt frem for en anden, selv om han tog samme mængde mad på sin tallerken. Den information viderebragte han til sine kolleger, og det blev til en offentligt kendt hemmelighed i afdelingen, at man skulle gå efter vægtene til venstre, ikke dem til højre, når man købte frokost.
Faktisk er der en prisforskel på hele 10 procent mellem de letteste og de tungeste vægte, erfarer Uniavisen. Når man vejer en pose sukker på 1 kilo, koster den nemlig 36,45 kroner ifølge den billigste vægt mod 40,77 på den dyreste (og 36,90, 37,08 og 40,05 kroner på dem midt i mellem).
Hvis vi antager, at en frokosttallerken vejer cirka det samme inklusive tallerken, betyder det, at man kan ende med at betale 20 kroner for meget for sin frokost i løbet af ugens fem hverdage, og 80 kroner om måneden fra eller til kan helt sikkert betyde noget på et SU-budget.
For Uniaviosens kilde er det også en principsag:
»1 kilo mad skal fandme koste det samme på alle vægte,« afslutter han. »Det hedder retfærdighed.«
Uniavisen har været i kontakt med Laila Bjerregaard, der er ansvarlig for kantinen. Ifølge hende har de ikke været bekendt med problemet, før Uniavisen bringer det op.
Vi har været forbi kantinen med et kilo sukker og vejet det på alle maskinerne uden en tallerken. Det burde koste 36 kroner, men det koster altså 40,77 kroner på den dyreste vægt og 36,45 kroner på den billigste.
»Er det noget, I har gjort os opmærksomme på?« spørger Laila Bjerregaard.
Nej, det gør vi nu.
»Hvis I opdager sådan noget med vægtene, skal I jo komme og sige det til os. For vi kalibrerer vægtene og sørger for, at de står i vater og tjekker, om det hele passer. Vi er ikke interesserede i at snyde nogen overhovedet.«
Tror du så, fejlen stadig er der?
»Det blev tjekket i går (28. oktober, red.). Der var jeg selv fysisk ovre at tjekke, at der ikke var problemer med kassen.«
Så der er ingen problemer nu?
»Nej,« slutter Laila Bjerregaard og tilføjer:
»Vi har allerede nu nogle strenge procedurer på plads, men jeg har igangsat en ny daglig procedure for at tjekke op på vægtene dagligt. Vi er ikke interesserede i at snyde nogen. Men vi har også brug for, at folk fortæller os, hvis der er noget galt med kasserne.«
Uniavisen har genbesøgt kantinen den 9. november 2021 og kan bekræfte, at vægtene nu vejer korrekt.