Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Studieliv

Voxpop: Hvad ville det betyde for dig, hvis SU blev erstattet af et lån på kandidaten?

Politikerne pønser på at pille ved SU'en til kandidatstuderende. Vi har spurgt fem studerende, hvad det ville betyde for dem.

»Det ville skubbe det hele«

Oliver Munch Bender
Læser forhistorisk arkæologi på bacheloren 

Hvad synes du om forslaget om at erstatte SU på kandidaten med et lån?

»Jeg synes, det er en dårlig ide. Jeg synes, man skal have ret til også på sin kandidat at have de samme muligheder, som man har på sin bachelor.«

Hvad ville det betyde for dig?

»Jeg måtte omstrukturere min uddannelse fuldstændig. Så ville jeg nok tage nogle friår efter bacheloren, hvor jeg måtte arbejde og spare sammen, og så søge ind på min kandidat derefter. Der kunne godt gå noget tabt. Både noget motivation, og helt konkret ville jeg nok miste min ret (retskrav, red.) til at fortsætte direkte på kandidaten, og jeg ville skulle søge om at komme ind på kandidaten. Det ville skubbe det hele.«

Kunne det have fået dig til at vælge en anden uddannelse? Noget mere jobsikkert?

»Nej, det tror jeg ikke.«

Hvorfor ikke?

»Jamen, jeg vil gerne være arkæolog.«

LÆS OGSÅ: Argumenter for og imod at omdanne SU på kandidaten til et lån

»Måske ville det være fair nok«

Laura Skriver Husted
Læser dansk på kandidaten

Hvor meget har tilbage af din SU, når du har betalt dine faste udgifter?

»Så er der cirka 1.000 kroner tilbage. Det er meget, føler jeg. Tidligere har jeg brugt det hele.«

Hvad ville det betyde for dig, hvis SU’en på kandidaten blev lavet om til et lån?

»Helt konkret ville det betyde, at jeg ville skulle bruge den løn, jeg tjener de første år af mit arbejdsliv på at betale min kandidatuddannelse af.

Men måske ville det egentlig være fair nok for sådan en som mig med den baggrund, jeg har. Jeg kommer fra et hjem, hvor jeg er blevet støttet også økonomisk. Det ville jeg også blive, hvis jeg ikke kunne få SU. Jeg føler også, at det er meget at få en gratis kandidatuddannelse af samfundet.«

Hvad med dem, der ikke kan få økonomisk hjælp fra deres forældre?

»Jeg synes, at det ville være så ærgerligt, hvis det afholdt folk med andre baggrunde end min fra at tage kandidatuddannelser. Der er jo stor forskel på mennesker.«

»Jeg vil ikke have gæld«

Hakim Mutuku
Læser jura på bacheloren

Hvordan ville du have det med at skulle tage et lån til at studere for?

»Jeg har aldrig taget et lån, og det har jeg heller ikke rigtig lyst til. Jeg vil ikke have gæld.«

Hvor meget har du tilbage af din SU, når du har betalt dine faste udgifter?

»Jeg får 5.500, og efter mine faste udgifter har jeg nok 2.500 at gøre godt med. Det er ret meget. Og så har jeg også et arbejde ved siden af.«

Men kunne du så ikke ret hurtigt betale et lån af, når du fik et job som færdiguddannet?

»Man kan jo ikke løbe fra, at lønnen er relativt høj, når man er færdiguddannet jurist, men jeg synes ikke, man kan bruge det som et argument. Det afhænger jo af, hvor stort lånet bliver. Jeg har mange venner, der har taget SU-lån, som så er kommet ud med gæld og har skullet betale tilbage. Det har været stort set umuligt for dem, på trods af at de er veluddannede mennesker.«

»Jeg ville sikkert stoppe efter bacheloren«

Bodil Knutsen
Læser historie på bacheloren 

Hvad ville det betyde for dig, hvis SU’en på kandidat blev erstattet af et lån?

»Jeg ville tænke meget mere over, hvad jeg ville studere og om jeg ville have en kandidat eller ej. Det ville have en stor indvirkning på, hvordan mit liv fremover ville se ud.«

Kunne du finde på at stoppe efter bacheloren?

»Ja. Hvis jeg kunne finde et spændende job, så ville jeg sikkert stoppe efter bacheloren, hvis SU på kandidaten blev lavet om til et lån.«

Et af argumenterne for at afskaffe SU til kandidatstuderende er, at universitetsuddannede ofte kommer ud og får velbetalte job. Er det så ikke fair nok med et billigt lån?

»Jeg kan godt se argumentet, men jeg synes stadig ikke, det er en god ide. Der er jo også uddannelser, hvor man ikke lige kommer ud og får et godt betalt job med det samme. Så jeg tror, det ville øge skellet mellem, hvem der kan tage en uddannelse, og hvem der ikke kan.«

»Kan få folk til at tænke sig om en ekstra gang«

Frederik Egelund
Læser jura på bacheloren

Hvad synes du om idéen om at afskaffe SU på kandidaten og i stedet tilbyde et lån?

»Jeg er ikke vild med den ide. Især ikke nu, hvor jeg er gået i gang med en uddannelse. Det ville personligt være virkelig hårdt for mig, hvis det sker. Jeg har cirka 500 kroner tilbage af min SU, efter alt er betalt, så det ville være ret meget, jeg selv skulle ud og skaffe, hvis jeg ikke fik SU. Tough life

Kunne du finde på at stoppe efter din bachelor?

»Nej, jeg ville fortsætte. Men hvis man skal afskaffe SU’en, synes jeg ikke, det skal gælde for folk, der allerede er startet på en uddannelse. Der er mange ting, der er med til at afgøre, om man skal tage en uddannelse, og SU er jo en af dem, så hvis de blev ændret halvvejs, ville det ikke være så nice.«

Du kommer jo nok ud på den anden side og tjener ret godt. Kan du ikke godt betale et lån tilbage?

»Jeg synes, det er et mærkeligt argument, at bare fordi man kommer til at tjene mange penge, så kan man godt betale et lån tilbage. Et argument kunne måske være, at det nok ville få folk, der vælger fag, hvor der er meget høj ledighed til at tænke en ekstra gang over, om man kun skal vælge ud fra det, man gerne vil, eller om man også skal tænke over, om der er levebrød i faget.«

Har du selv tænkt over det?

»Ja, virkelig.«

Seneste