Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Studieliv

4 tips: Sådan holder du onlineundervisning ud bare liiiidt længere

Nyd dine overspringshandlinger og hold maraton-læsning med din læsegruppe på FaceTime. Sådan lyder nogle af rådene fra en ekspert i digital kommunikation.

Kan du huske dengang, du gik fysisk på universitetet? Altså stod op og cyklede til forelæsning, spiste frokost i kantinen med din læsegruppe og drak en billig eftermiddagsøl i baren, inden du cyklede hjem igen?

Det kan føles som en evighed siden. Men alligevel er der flere måneder til, at undervisning og eksamener igen bliver fysiske.

Indtil da er vi låst til vores hjem og computerskærme, men det behøver ikke være så trist, som det kan lyde.

Helle Mathiasen, der er professor ved Institut for Naturfagenes Didaktik og ekspert i digital kommunikation kommer her med fire råd til, hvordan du kommer ud på den anden side med humøret og fagligheden i behold.

LÆS OGSÅ: Slukker du dit kamera, når du har onlineundervisning? Så er du ikke alene

1. Deltag, for hulan

Der er mange studerende, der holder deres kamera slukket, når de er til onlineundervisning, lyder det fra de undervisere, som Uniavisen har talt med.

Og det er forståeligt nok. Hvem gider ses på, mens man sidder der i sin seng med morgenhår og pyjamas?

Men gør dig selv (og dine undervisere, som savner at kunne se dem, de underviser) en tjeneste, og stå op, børst dine tænder, spis morgenmad og tænd dit kamera. Og følg så med og svar på underviserens spørgsmål, som du ville have gjort dengang, du lykkeligt uvidende om fremtiden gik til fysisk undervisning.

Hvis du ikke bryder dig om, at dine medstuderende kan kigge lige ind i dit soveværelse, eller hvor du nu sidder, så er der råd for det, siger Helle Mathiasen.

»På de fleste videotjenester kan man jo ændre sin baggrund. Du kan sidde på en øde ø eller i New York, hvis du ikke er tilpas ved at folk kan se dit hjem, siger hun.«

2. Lav en digital læsegruppedate

Kender du følelsen af at sidde derhjemme og være lidt glemt? Eller oplevelsen af, at når du taler med dine medstuderende, så handler det mest bare om alt det faglige?

Så aftal med din læsegruppe at læse sammen – på skærmen, altså.

»Jeg kender til studerende, hvor de i læsegruppen havde FaceTime kørende hele dagen, altså syv-otte timer. Så sad de hver især og læste, en gang imellem snakkede de om ting, de var i tvivl om, og så spiste de frokost og sludrede,« siger Helle Mathiasen.

Det er så godt for dit humør, at du får talt med andre. Og så er det vigtigt for din studiemotivation, at du kan sammenligne dit faglige niveau med dine medstuderende.

»Tal med hinanden. Både for social sparring og spejling og for muligheden for at ’tjekke’ din faglighed med dine medstuderende,« siger Helle Mathiasen.

3. Stå op og lav overspringshandlinger

Det næste råd er ret banalt, og du ved sikkert godt, at du burde: Få struktur på din hverdag.

Hvis du ikke lader som om, at din onsdag er en ægte onsdag, kan det meget hurtigt ende med, at du sumper og ser FRIENDS for sjette gang, og pludselig er klokken 18.30.

LÆS OGSÅ: »Det er benhårdt«. Den nye nedlukning rammer studerende hårdere end den første

Måske aftaler du med dig selv – eller endnu bedre, din læsegruppe – at du skal have rigtigt tøj på, når du møder til digitalt læsegruppemøde. Måske spiser du frokost hver dag klokken 12.30. Måske skal du i bad hver morgen. Måske går du en tur hver dag, når du har klappet bøgerne sammen om eftermiddagen.

»Start din dag med at lave en dagsplan, og sørg for at variere din dag og dine dage. Hold pauser, vær fysisk aktiv, og lav overspringshandlinger. Dem skal du ikke få dårlig samvittighed over, men brug dem med god samvittighed og nyd dem,«  siger Helle Mathiasen.

4. Træt af din undervisning? Påvirk den!

Den her evigheds-hjemsendelse er ikke kun træls for de studerende, den er også træls for dine undervisere.

De gør, hvad de kan, men hvis der alligevel er noget undervisning, du synes er faldet for meget i kvalitet, så prøv, om du kan påvirke det i en federe retning. Måske bruger en af dine undervisere et godt quizformat, som en af dine andre undervisere kunne have gavn af at høre om? Så sig det, opfordrer Helle Mathiasen.

»Er du så heldig at være studerende i et miljø, hvor dine undervisere er åbne over for løbende tilbagemeldinger fra de studerende, så benyt chancen for at komme i dialog med dem.«

Vi håber, at de her tips kan gøre livet lidt sødere for dig. Og hey, snart er det forår, og på et tidspunkt bliver alt helt godt igen.

Seneste