Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

6.000 statsansatte akademikere skal i konflikt - KU ikke iblandt

Overenskomst 2018 — Akademikerne har den 2. marts udsendt konfliktvarsel for 6.000 statsansatte akademikere. Københavns Universitet går i første omgang fri.

6.000 statsansatte akademikere skal strejke fra den 4. april, med mindre det lykkes at indgå en aftale i Forligsinstitutionen.

Det står klart efter AC – Akademikerne har udsendt konfliktvarsel den 2. marts.

»Vi ønsker at samarbejde. Men vi har gennem et langt forhandlingsforløb måttet konstatere, at det ikke har været modpartens dagsorden at finde fælles løsninger. Derfor er vi nødt til at tage konfliktværktøjet i brug for hurtigst muligt at kunne få arbejdsgiver til at ændre holdning. Vores mål er en aftale,« udtaler Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne i en pressemeddelelse.

KU rammes ikke

6.000 akademikere svarer til, at cirka 12 procent af de statsansatte AC-medlemmer nu skal i konflikt.

AC har offentliggjort en liste med arbejdspladserne som bliver berørt, og her er Københavns Universitet ikke at finde.

Alt lige fra Socialstyrelsen, Danmarks Meteorologiske institut, flere ministerielle departementer, professionshøjskoler, gymnasier, Studenterrådgivningen  og Styrelsen for Undervisning og Kvalitet rammes.

Dansk Magisterforening (DM), der er en af medlemsorganisationerne under AC, skriver, at 1.376 af deres medlemmer skal  strejke.

DM beklager samtidig på Twitter, at de har haft problemer med deres mailudsendelser om strejkevarslet til deres medlemmerne, så det stod uklart, om de skulle strejke eller ej.

Håber på forligsmanden

Forligsmanden Mette Christensen har mulighed for at udskyde konflikten to gange 14 dage, hvis der kommer skred i forhandlingerne i forligsinstitutionen, og det håber DM’s formand Camilla Gregersen.

»Vi ønsker ikke en konflikt. Men vi må også være ærlige og sige, at det, vi er blevet præsenteret for ved forhandlingsbordet, er meget langt fra noget, vi kan være med på. Der skal sikres en ordentlig lønudvikling, der matcher det private arbejdsmarked, og vi skal have en bekræftelse på, at frokostpausen er en del af overenskomsten,« skriver hun i en pressemeddelelse.

En konflikt kan tidligst træde i kraft onsdag den 4. april og senest omkring 1. maj, hvis forligsmanden beslutter at udsætte i håb om at finde en forhandlingsløsning.

Arbejdsgiverne har mulighed for at svare igen ved at lockoute medarbejderne i staten med en måneds varsel.

Også Forhandlingsfællesskabet, der repræsenterer ca. 564.000 ansatte i de 98 kommuner og de 5 regioner, har varslet konflikt.

Opdatering kl. 13:47: Tillidsrepræsentanterne for AC-ansatte oplyser, at de afventer en melding på, om KU udtages til lockout, da det vil have mange af de samme konsekvenser, som hvis AC’erne skulle strejke. De forventer en afklaring i begyndelsen af uge 10.

Seneste