Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

763 gange nej til biblioteks-nedskæringer

Besparelser — HUMrådet afleverede fredag den 2. juni en stak med 763 underskrifter til dekan Ulf Hedetoft i protest mod de planlagte besparelser på fakultetets biblioteker.

Humaniora fattes penge, så der skal spares 60 millioner kroner.

Det kommer blandt andet til at gå ud over bibliotekerne på fakultetet, hvis det står til dekanen.

Ifølge spareplanen skal bibliotekerne skæres med cirka 2,3 millioner, hvilket betyder, at antallet af betjeningssteder, hvor de studerende kan få hjælp af en bibliotekar og få udleveret materiale, reduceres fra otte til fem.

Antallet af fuldtidsstillinger skal skæres fra 16 til ni, og så skal der ske en organisatorisk sammenlægning med Det Kongelige Bibliotek, der allerede driver flere fakultetsbiblioteker på KU.

Nej til mediestunt

At en del af de studerende på fakultetet siger nej til spareplanerne, kan dekan Ulf Hedetoft ikke være i tvivl om, efter to repræsentanter fra de studerendes fagråd, HUMrådet, afleverede 763 protestunderskrifter på hans kontor fredag 2. juni.

Vi har forsøgt at forholde os konstruktivt og kritisk til spareplanerne, men hvad bibliotekerne angår, har vi ikke følt, at der var plads til forhandling.

Jonathan Morell, formand for HUMrådet.

Ulf Hedetoft frabad sig, at der blev taget foto af overdragelsen, og at pressen var til stede, mens han snakkede med de to studerende.

»Det skal ikke gøres til et mediestunt,« sagde dekanen, inden døren blev lukket.

Ingen plads til forhandling

Jonathan Morell, formand for HUMrådet, der afleverede underskrifterne sammen med bestyrelsesmedlem Valdemar Kjærulff Davidsen, var mere åbenmundet.

»Vi har forsøgt at forholde os konstruktivt og kritisk til spareplanerne, men hvad bibliotekerne angår,  har vi ikke følt, at der var plads til forhandling,« sagde han.

Spareplanen er blevet til efter fire arbejdsgrupper med repræsentanter for de ansatte og studerede er kommet med forslag til de steder, hvor de mener, at der bedst kan skæres, og så er planen i øjeblikket i høring.

Brug for fagspecialister

Ifølge Jonathan Morell er de studerende utilfredse med at miste en del af deres institutbibliotekarer:

»De humanistiske videnskaber har et meget nært forhold til deres litteratur, så vi har brug for fagspecialister, der er dybt inde i de enkelte fagmiljøer og kender fagenes identitet, for ellers kan de ikke betjene forskerne og de studerende,« siger Jonathan Morell.

Humrådet mener, at planerne om sammenlægning af bibliotekerne med  Det Kongelige Bibliotek, skal droppes.

Valdemar Kjærulff Davidsen tilføjer, at biblioteksbesparelserne er et eksempel på, at besparelserne på Humaniora har nået et uacceptabelt niveau.

»Dekanen burde gå ud i offentligheden og sige klart, at nedskæringerne ikke længere er værdige for universitetet,« siger han.

Efter mødet på cirka 30 minutter var de to HUMrådsrepræsentanter i tvivl om, hvorvidt dekanen overhovedet havde rykket sig.

»Vi havde i det mindste en god diskussion, og han lyttede til, hvad vi sagde,« siger Jonathan Morell.

Direktionen træffer deres endelige beslutning om, hvor der skal spares den 20. juni.

 

Seneste