Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Afskaf hjemmeeksamen

Meningsløst — Det er blevet for let at snyde, når man sidder derhjemme. ChatGPT og lignende AI-værktøjer er nu så udbredte, lettilgængelige og velformulerede, at Københavns Universitet bør tage konsekvensen. Afskaf den klassiske hjemmeeksamen.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Det vil snart være svært at finde en studerende, som ikke har prøvet programmer som ChatGPT – de store sprogmodeller, der i løbet af vinteren og foråret har vundet indpas over hele Danmark. Mange gør aktivt brug af værktøjerne til for eksempel kodning eller oversættelse, når de skal løse deres opgaver.

LÆS OGSÅ: Studerende fortæller om udbredt eksamenssnyd: »De fleste gør det«

Værktøjet gør det let og tilgængeligt at få hjælp til at formulere sig skriftligt om selv svære og abstrakte emner – navnlig er det imponerende på engelsk. Og det sænker alt andet lige barren for, hvor svært det er at snyde til hjemmeeksamener, hvor der ingen vagt er til at holde øje.

TV2 kunne inden sommerferien afdække, at snyd med ChatGPT var udbredt på Copenhagen Business School. Der er ingen anledning til at tro, at det skulle være anderledes på Københavns Universitet.

Meningsløse eksamener

Jeg har som så mange andre studerende på KU det forgangne år haft flere skriftlige hjemmeeksamener. Jeg har været så heldig, at jeg har klaret begge prøver godt ved selvstændigt arbejde. Men hvis jeg havde villet, kunne jeg helt sikkert have fået ChatGPT til at løse opgaverne flot – til mere end bestået og måske endda til topkarakter.

LÆS OGSÅ: Fremtiden er nu: KU bløder op i regler om AI

De store sprogmodeller bliver kun bedre, mere udbredte og lettere at bruge

Også som instruktor og karaktergivende opgaveretter kan jeg konstatere, at det matematikkursus, jeg har undervist i,  kunne bestås stort set udelukkende ved brug af store sprogmodeller. Og det selv om ChatGPT’s foreløbige matematiske niveau langt fra er imponerende. Blandt andet, fordi de fleste opgaver på kurset er hjemmeopgaver.

Hjemmeeksamener er i stigende grad trådt i stedet for skriftlige stedprøver og mundtlige eksamener på KU. Det har der sikkert været gode både didaktiske og økonomiske grunde til. Nu er der imidlertid en rigtig god grund til, at vi udfaser eksamensformen igen. For ChatGPT er ved at gøre den meningsløs.

Vi har ikke noget valg

De store sprogmodeller bliver kun bedre, mere udbredte og lettere at bruge. Og i takt med det, udvander de universitetets mulighed for reelt at kunne teste, om vi studerende har passet vores studier, forstår vores pensum og kan bruge det selvstændigt.

Hvis ikke universiteterne kan garantere, at de bachelorer og kandidater, som de sender ud på arbejdsmarkedet, kan deres ting, udvander det ikke blot kvaliteten af det produkt, som uddannelsesinstitutionerne får statslige midler for at levere. Det undergraver fuldstændig universiteternes position som den højeste læreanstalt.

LÆS OGSÅ: I fremtiden bliver en robot en del af din læsegruppe

Derfor er det mit håb, at hele Københavns Universitet træffer beslutning om at udfase alle karaktergivende skriftlige hjemmeopgaver – hellere før end siden. Det er trist, fordi man bliver dygtigere af at sidde og gennemarbejde pensum endnu engang, som man ideelt set gør det ved en hjemmeeksamen. Det gjorde jeg i hvert fald. Men vi har desværre ikke noget valg.

Seneste