Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Studieliv

Bliver du bachelor inden sommerferien? Husk at søge SU til kandidaten

Lynguide — Her er de vigtigste informationer og datoer, som er gode at huske, hvis du vil undgå at falde ud af SU-systemet, når du går fra bacheloren til kandidaten.

Tillykke, hvis du er en af dem, der snart bliver bachelor. Rundt om hjørnet venter friheden, festivaler, øl og saltvandshår. Men det kan hurtigt ende med at blive en kedelig omgang, hvis SU’en udebliver i sommermånederne, fordi du ikke er opmærksom på SU-reglerne.

For det er den tid på året, hvor du skal huske at søge SU til din kandidatuddannelse. Det er der bare rigtig mange studerende, der glemmer. Sådan lyder meldingen fra Dorte Boesgaard Nørbjerg, der er SU-vejleder på KU.

»Vi oplever mange ulykkelige studerende, som ikke er opmærksomme på, at de automatisk ryger ud af SU-systemet, med mindre de altså søger om SU til deres kandidatuddannelse.«

Men fat mod. Det er jo nærmest en folkesygdom her i landet at være halvdårlig til at få læst beskeder fra det offentlige. Derfor guider Uniavisen dig, så du er sikret SU i ferien. Og på din kandidatuddannelse.

Husk at søge SU til kandidaten

Det er netop nu, at folkesygdommen især florerer blandt en meget specifik population.

»De studerende tror, det er den samme uddannelse, de fortsætter på, når de skifter fra bacheloren til kandidaten, men det er det altså ikke. Så derfor fortsætter SU’en ikke bare,« fortæller Dorte Boesgaard Nørbjerg, som henviser til SU’s hjemmeside.

Københavns Universitet ligger ikke inde med præcise tal for, hvor mange der årligt glemmer at søge SU til kandidaten, men Dorte Boesgaard Nørbjerg vurderer, at flere end 50 personer kommer økonomisk i klemme mellem hvert semester:

»Det er rimeligt surt for dem, som det sker for. Det kan jo blive en kæmpe tragedie og få store økonomiske konsekvenser, bare fordi man var uopmærksom på regler og datoer,« siger hun.

Så husk, at du skal søge SU på ny, når du starter på kandidaten, da den ses som en ny uddannelse.

Hvorfor det forholder sig sådan? Nu skal du høre…

Hvornår ophører SU’en?

SU’en stopper den måned, hvor du har fået din sidste karakter på uddannelsen. Det gælder både på bacheloren og kandidaten.

LÆS OGSÅ: Her er den eneste guide til boligstøtte, du har brug for

Har du afsluttet bacheloren inden 1. juni?

Hvis der er mere end to måneder mellem afslutningen på din bachelor og starten på din kandidatuddannelse, er du først berettiget til SU med virkning fra september. Hvis du starter din kandidatuddannelse med et sommerskolefag, og der derfor ikke er mere end 2 måneder mellem afsluttet bachelor og start på kandidaten, kan du dog stadig være SU-berettiget i sommerferien.

Her vil Dorte Boesgaard Nørbjerg anbefale, at du kontakter din uddannelse, for at høre om datoen for din indskrivning kan blive rykket frem. Desuden opfordrer hun klart til, at du kontakter SU-vejledningen, for at flytte indskrivningsdatoen kan være en kryptisk omgang, som desværre ikke altid er mulig at løse.

For sent ude?

Hvis du ikke fik søgt om optagelse til kandidaten i marts, har flere uddannelser et opsamlingsheat lidt senere på foråret. SU kan først behandle ansøgningen om SU til kandidaten, når du er indskrevet på uddannelsen.

Fristen for at søge om SU for juli, er den sidste dag i juli måned, så hvis du bliver indskrevet midt i juni måned eller i juli, kan du godt nå at søge om SU, men selve udbetalingen af SU’en for juli måned vil blive forsinket.

LÆS OGSÅTop 3: Her er de SU-fælder, studerende oftest falder i

Søger du optag på to forskellige kandidater?

Her anbefaler Dorte Boesgaard Nørbjerg, at du giver SU-vejledningen et kald, »for systemet kan ikke rigtig håndtere det.«

Seneste