Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
— Opdateret: —
Uddannelse
OBS — En SU-ekspert udpeger de tre mest oversete SU-regler – og giver gode råd til, hvordan du undgår at falde i dem.
Hvem gælder det for?
Alle studerende
Hvad er fælden?
Kravet for at være indskrevet på et studie som aktiv studerende og aktivitetskravet for at modtage SU følges ikke ad.
»Mange studerende bliver overraskede over, at der er et sæt lovgivninger til SU-reglerne og et sæt lovgivninger til de regler, der er på studiet. For at modtage SU skal man selvfølgelig være studieaktiv, men det har SU-loven sin egen definition på. Man betragtes som studieaktiv, så længe man ikke er mere end et halvt år – altså 30 ECTS-point – forsinket i sin uddannelse,« siger Søren Theodor Hein Ahm, der er faglig koordinator for SU på Københavns Universitet.
LÆS OGSÅ: Den lille SU-guide
SU-aktivitetskontrollen udføres to gange årligt i marts og september. Hvis du ikke lever op til Statens Uddannelsesstøttes aktivitetskrav, modtager du et høringsbrev i din e-Boks. Du skal regne med, at dit stipendium stopper med en måneds varsel, og det er først muligt at modtage det igen, når du ikke længere er forsinket.
Hvad kan jeg gøre?
Sørg for ikke at blive mere end et semesters arbejde forsinket. Forsinkelsen opstår ofte ved, at du melder dig fra eller rykker rundt på nogle af dine fag, eller ved at du bruger dine tre eksamensforsøg (og derfor skal tage et fag igen).
Hvis du er i tvivl om, hvor mange ECTS-point du har optjent, og om du er i fare for at miste dit stipendium, kan du følge med på minSU under punktet Se din SU → studiefremdrift. Her er et personligt skema, hvor du kan se, om du holder dig inden for aktivitetskravet for stipendiet.
SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER
Hvem gælder det for?
Studerende som oplever forsinkelse på studiet, der ikke er selvvalgt (for eksempel ved sygdom og barsel).
Hvad er fælden?
Som sagt følges studievejledningen og SU’en ikke ad. Det er to forskellige sæt love, så oplever du forsinkelse på studiet og får dispensation, bliver det ikke automatisk overført til din SU. Det er der mange, der ikke opdager i tide, og så ryger deres stipendium i en periode.
Hvad kan jeg gøre?
Får du godkendt dispensation til studiet, skal du selv søge tillæg af klip hos Statens Uddannelsesstøtte.
Her mister du bare to måneders SU.
Søren Theodor Hein Ahm, faglig koordinator for SU på KU
»Du skal huske at forlænge din SU-periode i minSU. Hvis du ikke bliver færdig i juni, skal du selv gå ind og rette det på minSU. Der er altid nogle studerende, som ringer til os i september og siger, at de ikke har fået SU hele sommeren, og det er så, fordi de ikke har forlænget deres SU og sluttidspunkt i minSU. SU kan ikke søges med tilbagevirkende kraft, så her mister du bare to måneders SU.«
Men vær dog opmærksom på, at du ikke kan blive godkendt til ekstra SU, før dine forhold har ændret sig:
»Man kan først søge om tillæg af klip, når forsinkelsen er sket. Man kan ikke søge på forhånd a la: ’i efterårssemestret er jeg syg’,« siger Søren Theodor Hein Ahm.
LÆS OGSÅ: Så meget koster det at tage tredobbelt SU-lån
Du kan søge tillæg af klip ved sygdom inde på minSU under Søg SU → Tillæg af klip.
Tillæg ved barsel på minSU under Søg SU → Fødselsklip – videregående uddannelse.
Hvem gælder det for?
Studerende med mere end to sabbatår i rygsækken.
Hvad er fælden?
Efter fremdriftsreformens indtræden i 2014 er det ikke længere muligt for studerende med mere end to sabbatår at få støttetid (altså ekstra klip) til mere end den normerede studietid.
Men hvad er det nu lige normeret studietid betyder?
»En studerende, der er begyndt på sit studie mere end to år efter sin adgangsgivende eksamen, vil kunne få SU til sin bachelor i 34 måneder og SU i 24 måneder til kandidaten, hvis kandidaten påbegyndes i forlængelse af bacheloren,« siger Søren Theodor Hein Ahm.
Men jeg har jo 70 SU-klip, tænker du måske. Ja, det har du, men du må kun bruge klip svarende til normeret tid på det enkelte studie:
»Alle danske studerende har 70 klip til deres videregående uddannelse, altså 70 måneder. Man kan godt bruge sine 70 klip til forskellige uddannelser, men til enhver given uddannelse kan man kun få SU til den normerede studietid, hvis man først er begyndt på sin første videregående uddannelse mere end to år efter den adgangsgivende eksamen,« siger Søren Theodor Hein Ahm.
Hvad kan jeg gøre?
»Jeg ville starte bagfra. Tjek hvor mange måneders SU, du har til din uddannelse inde på minSU eller i støttemeddelelsen i din e-Boks. Du skal sikre dig, at dit indkomstgrundlag passer til den tid, du regner med, din uddannelse skal tage. Hvis du går en anden vej end den typiske eller ikke har bestået 30 ECTS på et semester, skal du sikre dig, at du fortsat lever op til SU-reglen,« siger Søren Theodor Hein Ahm.
LÆS OGSÅ: Skattereglerne for studerende skåret ud i pap
I nogle, meget specifikke, tilfælde kan der dog være hjælp at hente til studerende med mange sabbatår i bagagen:
»Ligesom du kunne søge om dispensation for 1,08-reglen (karakterregel, som blev afskaffet i 2019, red.), kan du også søge om dispensation for reglen om normeret tid, hvis du ikke har kunnet starte på dit studie inden for to år på grund af for eksempel værnepligt eller sygdom. Der skal være en grund til, at du ikke kunne begynde inden for to år, som ikke har været frivillig.«
Se om du kvalificerer dig til dispensation her.