Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Her er den eneste guide til boligstøtte, du har brug for

Økonomi — Hvor meget kan du få? Hvad gør du, hvis din roomie tjener en formue? Og hvornår skal du egentlig søge? Her er din guide til boligstøtte.

Det er dyrt at bo i København. Som studerende kan det virke helt umuligt at få SU’en til at række meget længere end til et otte kvadratmeter-kælderværelse i Sydhavnen. Heldigvis er der boligstøtte, som er et slags tilskud til huslejen.

Hvis du nogensinde har forsøgt at sætte dig ind i reglerne for boligstøtte, så ved du, at det er en labyrint, der får plantegningen til Søndre Campus til at ligne en snorlige landevej gennem Death Valley.

Derfor har vi på Uniavisen sat os for at skrive den absolut lettest forståelige guide til boligstøtte.

Der er nogle ting, der fra start diskvalificerer dig fra at få boligstøtte. Du kan derfor lige så godt klikke videre til en anden artikel (fx den her korte guide til at søge SU), hvis du kan nikke bekræftende til noget af følgende:

  • Du ejer din egen bolig. Uanset om du har en andel, en ejerlejlighed eller ligefrem ejer et hus, så kan du vinke farvel til boligstøtten (med mindre du altså er førtidspensionist eller folkepensionist, men det er du nok ikke).
  • Din bolig er ikke en helårsbolig. Du bor for eksempel i et kolonihavehus, og det giver altså ikke boligstøtte.
  • Du har ikke eget køkken. Vil det så sige, at du ikke kan få boligstøtte, hvis du bor på kollegie og deler køkken med en masse andre? Ja, desværre. Du skal som minimum have dit eget lille tekøkken med vand og afløb, for at du kan få boligstøtte.

 

Det her påvirker din boligstøtte

Nå, men nu hvor vi har slået fast, at du ikke ejer din bolig, ikke bor i et kolonihavehus og har dit eget køkken, er det tid til at se på, hvilke faktorer der påvirker din boligstøtte.

Hvor meget du kan få afhænger nemlig af, hvor stor din bolig er i alt, om du har børn, og hvor høj en indkomst du og dine roomies har til sammen. Hvis en af dine roomies har fuldtidsjob med fed løn, påvirker det altså din boligstøtte, selv om du bare forsøger at klare dig på SU, for I får én samlet boligstøtte.

Bor du i forældrekøb eller fremleje?

Intet problem! Så længe du har en lejekontrakt, kan du godt få boligstøtte, selv om du lejer af mor og far eller fremlejer et værelse i en kort periode. Du skal bare huske, at man søger boligstøtte for hele husstanden, så hvis du fremlejer et værelse, skal du søge sammen med dine nye roomies eller med på deres ansøgning.

Har du roomies?

Hvis du bor sammen med flere andre i en lejlighed, er der kun én af jer, der kan søge om boligstøtte. Boligstøtten bliver beregnet ud fra hele husstandens samlede indkomst og på baggrund af den samlede husleje. Boligstøtten bliver udbetalt til den, der laver ansøgningen, og I skal så selv fordele beløbet mellem jer.

Har du mange penge?

Den gode nyhed er, at du kan have en rimelig heftig børneopsparing med dig, før det får indflydelse på din boligstøtte. Men, hvis du og dine roomies tilsammen har en formue, der er højere end 779.800 kroner, så begynder det at påvirke din boligstøtte. Du kan læse mere her.

Har du børn?

Så kan du få væsentlig mere i boligstøtte end dine barnløse medstuderende! Hvis du har mellem et og tre børn, kan du maksimalt få 4.230 i boligstøtte om måneden, og hvis du har fire børn eller flere, kan du få 5.288 kroner.

Hvor meget kan du få?

Hvis du og dine roomies ikke har børn, kan I maksimalt få 1.039 kroner om måneden. Men om I får lige præcis det beløb eller mindre, kan vi desværre ikke svare på. Det afhænger nemlig af alt det, vi lige har remset op. Så I stedet for at vi sidder her og gør ubehjælpelige forsøg på at spå om det, så anbefaler vi, at du smutter ind på borger.dk, hvor du selv kan beregne, hvor meget du cirka kan få.

Nu er du klar til at søge om boligstøtte!

Nu har du fundet ud af, at du er berettiget til boligstøtte, og så skal du bare have søgt. Det er en lidt omstændelig proces, som til gengæld kan spare dig en del penge fremover, så tiden er rimelig godt givet ud.

Du søger boligstøtte her, lige her, du skal trykke her.

Sæt dig sammen med dine roomies, når du laver ansøgningen. Hvis I alle står på lejekontrakten, skal I nemlig alle sammen skrive under på ansøgningen med jeres MitID.

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan finder du en studiebolig i København

Find følgende frem: Din lejekontrakt (du skal nemlig oplyse husleje minus forbrug), din lønseddel, din SU-kvittering og din netbank, så du kan se hvor stor en formue, du har stående.

På borger.dk anbefaler de, at du melder flytning til folkeregistret, inden du søger om boligstøtte.

Din boligstøtte kan ændre sig – her er, hvad det betyder

Der er en række forhold, du skal være opmærksom på, for de kan gøre, at din boligstøtte stiger eller falder.

Svinger din indkomst?

Du har måske nogle timer bag en bar den ene måned, og måske skriver du en artikel, som du bliver betalt for den næste måned. Som udgangspunkt behøver du ikke selv ændre på noget, bare fordi din indkomst svinger, for Udbetaling Danmark regulerer selv din boligstøtte ud fra de oplysninger, de får fra Skattestyrelsen.

Det betyder, at hvis du har fået udbetalt for meget en måned, bliver det trukket fra din boligstøtte næste måned. Undtagelsen er, hvis du får udbetalt b-honorarer for eksempelvis freelanceopgaver. Så skal du selv ændre det inde på din personlige side på borger.dk.

Har du fået ny roomie?

Hvis der flytter folk ind og ud af din lejlighed, skal du ændre det på din personlige side på borger.dk. Hvis din nye roomie har en højere eller lavere indtægt end den gamle, kan det nemlig have betydning for, hvor meget boligstøtte I sammen kan få.

Stiger din husleje?

Så skal det også ændres på din personlige side på borger.dk. Det kan nemlig også betyde, at du kan få mere i boligstøtte.

Et sidste (rigtig godt) råd

Det er en god idé at søge boligstøtte, rimelig hurtigt efter du er flyttet ind. Hvis du søger senest 30 dage efter indflytning, vil pengene blive udbetalt med tilbagevirkende kraft fra indflytningsdatoen, uanset hvor lang tid det tager at behandle din ansøgning (og det kan godt tage lang tid!).

LÆS OGSÅ: Skattereglerne for studerende skåret ud i pap

Boligstøtten bliver altid forudbetalt den første hverdag i måneden. Der kan gå op til 13 uger, før din ansøgning er behandlet, men så kan du til gengæld også se frem til at få en god, stor klumpsum udbetalt.

Hvis du skal flytte, skal du afmelde boligstøtten og starte forfra, når du er flyttet ind i din nye bolig. Surt show, men nu kender du jo processen.

Så! Nu burde du være klædt på til at søge boligstøtte. Forhåbentlig kan du spare lidt på huslejen og få flere penge at lægge i fredagsbaren.

FØLG UNIAVISEN PÅ INSTAGRAM

Studiestart 2020

Alt du skal vide

Seneste