Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Boligløse studerende skal kunne flytte på hotel under coronakrisen

Studieboliger — Hoteller får lov at udleje værelser som studieboliger til studerende, hvis det står til et flertal i Borgerrepræsentationen.

Coronakrisen kommer til at koste tusinder af nye studerende deres rustur efter sommerferien, men måske kan den til gengæld vise sig at være en hjælpende hånd til nogle af de mange, der står foran at skulle finde en studiebolig i København.

LÆS OGSÅ: Ingen rusture på Københavns Universitet efter sommerferien

Et stort flertal i Københavns Kommunes borgerrepræsentation har som led i en større politisk aftale om at hjælpe erhvervslivet gennem coronakrisen enedes om give de københavnske hoteller lov til at leje værelser ud som studieboliger til studerende.

Jeg glæder mig meget til de første studerende kan flytte på hotelværelser.

Christopher Røhl Andersen, medlem af Borgerrepræsentationen for Radikale Venstre

Bag aftalen står Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Venstre.

Pandemien har sat en prop i turisme såvel som erhvervsrejser, så hotelbranchen har en akut krise og mange tomme værelser.

Boligmangel for studerende har til gengæld i mange år været et fast tilbagevendende problem, som plager mange studerende især i deres første semestre i København.

Der er for få billige boliger til at dække behovet, og det betaler sig ikke for private investorer at opføre tilstrækkeligt med kollegier.

LÆS OGSÅ: Nu kommer containerboligerne

I de senere år har kommunen dog forsøgt at bistå de studerende ved at omdanne overskydende plejehjemsboliger til studieboliger, og den har givet tilladelse til eksperimentelle boligformer som fx ombyggede skibscontainere. På den baggrund er det ikke mystisk, at kommunalpolitikerne ser en mulighed i de ledige hotelværelser.

Femstjernet studiehybel?

Løsningen kræver både juridiske afklaringer, dispensationer fra lokalplaner og hurtig håndtering af byggesagsbehandlinger, før der står nye hotel-studielejligheder står klar, fremgår det af en pressemeddelelse fra medlem af Borgerrepræsentationen for Radikale Venstre Christopher Røhl Andersen.

Der er heller ikke afsat penge i den aktuelle politiske aftale til initiativet. Men det fremgår af aftaleteksten, at politikerne er »enige om, inden for gældende lovgivning, at imødekomme ansøgninger om byggetilladelser til anvendelsesændring af hoteller til studieboliger.«

Aftaleteksten siger ikke noget om, hvad studerende skal regne med at betale for et hotelværelse omdannet til studiebolig per semester (men det afhænger formentlig også af, hvor mange stjerner, man forventer at ens studiehybel har).

I sin pressemeddelelse skriver Christopher Røhl Andersen, at »Corona-krisen tvinger os alle sammen til at finde nye måder at gøre tingene på, og vi må også på rådhuset finde nye løsninger på de nye udfordringer. Det gør vi med det her forslag, og jeg glæder mig meget til de første studerende kan flytte på hotelværelser.«

Seneste